Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Haščák: Nikto nebráni Nicholsonovi písať o faktoch, ktoré sú pravdivé

Tom Nicholson
Tom Nicholson

BRATISLAVA - Aj keď z pohľadu verejnej mienky je to skôr na škodu, spolumajiteľ Penty Jaroslav Haščák si stojí za návrhom na predbežný súdny zákaz vydania knihy Toma Nicholsona o kauze Gorila. Bola totiž podľa neho postavená na množstve nezmyslov a išlo o to, aby im známy investigatívny novinár nedal punc dôveryhodnosti.

"Nikto nebráni Nicholsonovi písať knihu o faktoch, ktoré sú pravdivé. Sudca hovorí len o faktoch, ktoré sú nepravdivé a môžu ma poškodiť," zdôraznil Haščák v rozhovore pre vybrané médiá, ktorý na svojej stránke zverejnil denník SME.

Rozhodnutie dať žalobu a návrh na predbežné opatrenie voči pripravovanej knihe pritom podľa Haščáka padlo už predtým, ako bol spis Gorila vlani krátko pred Vianocami zverejnený na internete. Nicholson ho totiž ohľadom spisu Gorila údajne prvýkrát kontaktoval ešte na jeseň 2008.

"Niekedy v polke roku 2011 sa k nám dostala informácia, že pripravuje knihu, on o tom relatívne voľne rozprával. Vtedy som po porade s právnikom dospel k rozhodnutiu, že je niečo iné, keď sa z anonymného zdroja zjavujú nejaké informácie, aj keď ešte vtedy nie na webe, a keď relatívne rešpektovaný novinár a investigatívna autorita o tom napíše knihu," vysvetlil svoje pohnútky spolumajiteľ Penty.

Haščák v rozhovore pripustil, že podcenil, akým spôsobom takýto postup voči pripravovanej knihe verejnosť "popudí". Napriek tomu o stiahnutí svojho návrhu neuvažuje. "Čo by to bolo za akt z našej strany, keby sme to teraz stiahli? Priznanie si, že s ním súhlasíme a môže Nicholson písať tie polopravdy?" spýtal sa. Podľa neho nie je pravda, že o zákaze publikovať knihu sa rozhodlo bez toho, aby niekto poznal jej obsah.

"My vieme, čo chce písať. On doložil súdu draft tej knihy," vysvetlil Haščák. Na otázku, či plánuje v budúcnosti podávať ďalšie žaloby na médiá, spolumajiteľ Penty odvetil: "Nie je to pre nás momentálne priorita, nezaoberáme sa tým."

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu