Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Časť antigoríl ide zbierať podpisy pod občiansku výzvu

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BANSKÁ BYSTRICA - Časť organizátorov Protestov Gorila v Banskej Bystrici, Martine, Žiline, Zvolene a Spišskej Novej Vsi sa rozhodla presadzovať požiadavky na zlepšenie demokracie na Slovensku už nie protestmi na námestiach, ale formou zbierania podpisov pod občiansku výzvu.

Jej znenie dnes zverejnili na tlačovej besede v Banskej Bystrici a zároveň na internetovej stránke obcania2012.sk Politikov kandidujúcich vo voľbách v nej vyzývajú, aby si osvojili požiadavky občanov, ktoré boli spísané po Protestoch Gorila a po zvolení prijali zákonné opatrenia, ktoré povedú k ich splneniu. Žiadajú prijať protikorupčné opatrenia minimálne v rozsahu Protikorupčného minima 2012, ktoré vypracovala organizácia Transparency International Slovensko, prijať opatrenia a efektívne kontrolné a sankčné postupy týkajúce sa polície, prokuratúry a súdov na dosiahnutie lepšej vymáhateľnosti práva.

Ďalej žiadajú zmeniť volebný systém zrušením volebnej kaucie, zvýšením počtu volebných obvodov, oslabením straníckeho výberu kandidátov a posilnením výberu voliča. Žiadajú aj posilniť referendum znížením počtu podpisov nevyhnutných na jeho vyhlásenie, znížením požadovanej účasti na platnosť a zaviesť jeho vyššiu právnu záväznosť. Nakoniec žiadajú obmedziť trestnoprávnu imunitu poslancov Národnej rady SR len na výroky v parlamente.

Medzi organizátormi výzvy, ktorí sa pomenovali ako iniciatíva Občania 2012, sú aj dlhoroční občianski aktivisti ako historička architektúry Klára Kubičková, divadelná režisérka Viera Dubačová či Milan Zbořil z centra komunitného organizovania vo Zvolene. Podľa nich nejde o trieštenie občianskych protikorupčných síl, hoci s niektorými krokmi organizátorov protestov nesúhlasia a s niektorými nemenovanými osobami nechcú byť ďalej spájaní, ale o "novú vlnu".

Protesty Gorila ďalej podporujú s tým, že ich ciele sú rovnaké, sami sa však vybrali cestou občianskej výzvy. Pod rovnakými cieľmi myslia požiadavky formulované na Proteste Gorila 8. februára v Banskej Bystrici. "My sme aktivisti už dlhé roky. Ideme na dlhú trasu. Chceme apelovať na ľudí, aby sa pozerali na všetky strany, nech sa nepozerajú len na kauzu Gorila, ale aj na kauzy predchádzajúcich vlád," povedala Dubačová. Do volieb by chceli získať pod výzvu desaťtisíce podpisov, iniciatíva však má trvať aj po voľbách a dlhodobo motivovať politikov, aby protikorupčné opatrenia zavádzali.

"Nesmieme po voľbách dopustiť, aby víťazi začali partokraticky zasa ovládať krajinu, aby sa chobotnica zase rozmohla," podotkla Dubačová. Pre občiansku výzvu a nie petíciu sa rozhodli, aby sa tlak na prijatie potrebných opatrení neskončil prerokovaním petície v parlamente.

Zostávajúci organizátori protestu Gorila v Banskej Bystrici, ktorí majú tlačovú besedu spolu s Luciou Gallovou dnes popoludní, potvrdili, že s iniciatívou Občania 2012 nemajú spor. "Podporujeme ich výzvu," povedal Marek Šlosár z organizačného tímu protestu Gorila, ktorý sa bol na tlačovú besedu iniciatívy Občania 2012 pozrieť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu