Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Slovákov podporujú aj za hranicami, kvôli Gorile protestovali v Dubline!

Účastníci protestu Gorila 3 v Dubline Zobraziť galériu (2)
Účastníci protestu Gorila 3 v Dubline (Zdroj: Libor Klímek)

DUBLIN – Korupcia, ktorú opisuje spis Gorila, vyhnala do ulíc aj Slovákov v Dubline. V centre írskej metropoly sa piatkovej demonštrácie zúčastnilo približne 80 ľudí.

Ich hlavným cieľom bolo podporiť stovky Slovákov, ktorí včera napriek mrazivému počasiu opäť protestovali na rodnej hrude. Zhromaždením chceli naši krajania dokázať, že hoci žijú v zahraničí, nie je im ľahostajné, čo sa deje doma.

„Nechceme a nemôžeme ostať ľahostajní a dúfame, že protesty nepoľavia a naďalej bude pokračovať neustály tlak verejnosti na dôkladné prešetrenie celej kauzy,“ povedal Patrick Linhart, jeden z organizátorov.
V Dubline bolo v porovnaní so Slovenskom príjemnejšie počasie, keďže bolo viac ako sedem stupňov, inak sa však protesty nelíšili od tých slovenských. Nechýbali banány, slovenské zástavy, rapkáč a transparenty, na ktorých bolo napríklad: „Dosť bolo Goríl“, „Slovensko si nedáme“ či „Stop corruption in Slovakia“.

„Sme nútení žiť v zahraničí, pretože nám iné krajiny poskytli náhradný domov, keďže naša vlasť nám nedala šancu doma pracovať a viesť dôstojný život,“ vyhlásil Linhart a od demonštrantov si vyslúžil množstvo súhlasných pokrikov. Ľudí vyzval, aby volili nové politické strany a nedali priestor stranám Gorily, pretože zmena nikdy nepríde. Účastníci protestu v otvorenom liste vyzvali premiérku a prezidenta, aby celá kauza nebola zametená pod koberec.

Piatkový protest v Dubline by nemal byť posledný. „V sobotu 3. marca plánujeme zorganizovať ďalší. Tentoraz pred slovenským veľvyslanectvom v Dubline. Chceme vyjsť v ústrety ľuďom, ktorí dnes museli ostať v práci,“ povedala ďalšia organizátorka Tereza Chalániová.

Demonštranti sa stretli o 18:30 pri pamätníku Danniela O´Connella v centre mesta, odtiaľ sa presunuli pred budovu hlavnej pošty na O'Connell Street Lower, keďže polícia deň pred protestom organizátorom zakázala pôvodne plánovaný pochod. Protest sa skončil bez incidentov krátko po 19:30, po tom, čo demonštranti vyhodili do vzduchu banány a zaspievali slovenskú hymnu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu