Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

ÚSZ: Krajania by mali dostávať aspoň toľko, ako menšiny na Slovensku

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Nová vláda SR by mala navýšiť finančné prostriedky v dotačnom systéme pre Slovákov žijúcich v zahraničí minimálne na úroveň, ako dostávajú menšiny na Slovensku.

Konštatuje to Únia Slovákov v zahraničí (ÚSZ) v desaťbodovom zozname svojich základných požiadaviek, ktoré adresovala premiérovi Robertovi Ficovi (Smer-SD) a poslancom Národnej rady (NR) SR.

Od kabinetu Fica očakávajú krajania aj novelizáciu zákona o občianstve. Tá by mala umožniť získať slovenské občianstvo každej osobe, ktorá má aspoň jedného predka slovenského pôvodu, a to bez ohľadu na počet predchádzajúcich generácií alebo dĺžku pobytu na území Slovenska.

Novelizovať by sa podľa ÚSZ mal aj zákon o Slovákoch žijúcich v zahraničí. Krajania by pritom mali mať šancu dohliadať a pripomienkovať túto zmenu počas celého procesu novelizácie. "Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí (ÚSŽZ) by sa mal stať samostatným orgánom štátnej správy s vlastným rozpočtom. O predsedovi ÚSŽZ by rozhodovala NR SR, pričom Slováci žijúci v zahraničí by dostali možnosť navrhnúť aj vlastného kandidáta," priblížila ÚSZ.

Od novej vlády tiež očakáva zriadenie stálej komisie pre Slovákov žijúcich v zahraničí pri Zahraničnom výbore NR SR i vytvorenie legislatívneho rámca a zabezpečenie financií na podporu vzdelávacích centier a škôl s vyučovacím jazykom slovenským v zahraničí.

Požiadavky únie krajanov sa týkajú aj verejnoprávnej televízie. Od vlády očakáva, že im zabezpečí voľný príjem programov STV v zahraničí. Tiež požaduje, aby sa v televízii vytvorili podmienky na pravidelné vysielanie o živote, činnosti, kultúre a práci Slovákov žijúcich v zahraničí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu