Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Lipšic vracia úder Haščákovi: Banka v podozreniach z prania špinavých peňazí!

Daniel Lipšic
Daniel Lipšic

BRATISLAVA - Minister vnútra Daniel Lipšic sa nenechal zastrašiť! Zverejnené informácie na novovzniknutej stránke www.lipsic.net o tom, že Lipšic v minulosti údajne poskytoval vojenskej tajnej službe informácie o činnosti profesionálnych vojakov, vojakov základnej vojenskej služby a občianskych zamestnancov Vojenskej prokuratúry, rázne odmietol a dokumenty na stránke označil za podvrh. Minister sa domnieva, že dnešné zverejnenie informácií súvisí s rozhodnutím vydaným pred pár dňami, ktorým konštatoval, že Privatbanka patriaca finančnej skupine Penta, porušila zákon proti praniu špinavých peňazí.

Privatbanka mala podľa ministra v rokoch 2009 a 2010 porušiť zákon v 248 prípadoch proti praniu špinavých peňazí v celkovom objeme pol miliardy korún. "Je náhoda, že o týchto neobvyklých obchodných operáciách zamestnanci banky informovali príslušnú jednotku, ktorá patrí pod manažment Privatbanky a táto jednotka to neposunula finančnej polícii ďalej a porušila zákon?" dodal. Rozhodnutie spred niekoľkých dní je preto podľa Lipšica veľmi zrejmé a je jasné, že niekto tu porušuje zákony a veľmi sa bojí. Privatbanka, ktorá neobvyklé finančné operácie nenahlásila, dostala pokutu, dodal Lipšic.

Celková hodnota týchto presunov mala dosiahnuť približne 16,5 milióna eur. "Išlo o veľmi neobvyklé vklady vo veľmi vysokej hotovosti od veľmi zvláštnych osôb... Osoby, o ktoré išlo, sa týkali finančných skupín aj podsvetia," konštatoval šéf rezortu vnútra. Politici v týchto operáciách podľa Lipšica nefigurujú, zdôraznil však, že taký naivný už dnes nie je nikto, aby si nechal provízie vyplatiť na svoj účet. K otázke, či medzi týmito osobami a aktérmi kauzy Gorila bolo nejaké spojenie, sa dnes minister nechcel vyjadriť. "Povedal som maximum, čo som povedať mohol, aj keď verte, že určite by som vám rád povedal viacej," uviedol.

Podozrenie voči banke, ktorá patrí investičnej skupine Penta, podľa ministra znásobuje aj skutočnosť, že zodpovední zamestnanci upozorňovali na podozrivé prevody. "Príslušná jednotka, ktorá patrí pod manažment banky, stopla túto informáciu, ktorá mala ísť finančnej polícii," priblížil. Banke zatiaľ v súvislosti s touto vecou bola uložená pokuta 15.000 eur.

Na internetovej stránke www.lipsic.net sa dnes objavili údajné dokumenty vojenskej tajnej služby, z ktorých vyplýva, že Lipšic v minulosti pod krycím menom Zelenáč pracoval pre tajnú službu. Údajné spisy vojenskej kontrarozviedky VOS naznačujú, že Lipšic mal styky aj s bývalým agentom izraelskej tajnej služby Mossad. Jeden z údajných dokumentov z roku 1998 uvádza, že Lipšic poskytoval tajnej službe informácie, keď bol na vojenskej základnej službe v Prešove. Pre VOS mal vraj poskytovať informácie o činnosti profesionálnych vojakov, vojakov základnej vojenskej služby a občianskych zamestnancov Vojenskej prokuratúry.

Ďalší dokument sa týka istého Arona Shaviva, ktorý robil vlani poradcu pre ministerstvo dopravy na čele so šéfom KDH Jánom Figeľom. Shaviv podľa medializovaných informácií pracoval v minulosti pre izraelskú tajnú službu Mossad. Podľa www.lipsic.net sa s ním Lipšic stretáva dodnes.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu