Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Život v Južnom Sudáne je rok po konflikte poznačený strachom a neistotou z budúcnosti

JUŽNÝ SUDÁN. 2014. Časť MAGNA tímu v utečeneckom tábore v Jube. © Martin Bandzak/fieldtrack.magna.sk
JUŽNÝ SUDÁN. 2014. Časť MAGNA tímu v utečeneckom tábore v Jube. © Martin Bandzak/fieldtrack.magna.sk (Zdroj: Magna)

Situácia v Jube je dramatická. Napriek snahám nájsť kompromis medzi dvoma bojujúcimi stranami, rozpravy o mieri zlyhali a nádej Juhosudáncov o zmier hasne.

Južný Sudán čelí v súčasnosti veľkej humanitárnej kríze. Milióny ľudí zo severu a z východu krajiny boli vysídlení z dôvodu pretrvávajúceho násilia v krajine, hľadajúc bezpečie a ochranu v utečeneckých táboroch. Podmienky v nich sú však katastrofálne: limitovaný prístup k jedlu, k zdravotníctvu či šokujúci stav hygieny. Okrem násilia sťažuje Juhosudáncom podmienky na život i neustávajúci dážď, ktorý zničil väčšinu úrody, kladúc tak 1/3 obyvateľstva do rizika hroziaceho hladomoru. Každodenný život utečencov je tak poznačený strachom a neistotou z budúcnosti.

V najmladšej krajine sveta sa nádej, entuziazmus a hrdosť, ktoré priniesla nezávislosť krajiny zmenili v decembri 2013 na neustály boj a s tým spojené násilie. Juhosudánci, ktorí do tej doby spoločne bojovali za vytúženú slobodu, bojujú teraz proti sebe. I keď je situácia v Jube momentálne pokojná a pod kontrolou, hrozba vojny je neustále prítomná.

V hlavnom meste akoby násilie a konflikty neexistovali: ľudia opäť otvorili svoje podniky, aktivity NGO sú v bežnom chode, reštaurácie a bary sú znova plné ľudí a zákaz vychádzania je len dávnou spomienkou. Keď prídete do tejto krajiny a neviete o nej takmer nič, nikdy by ste neverili, že tu milióny ľudí trpia a denne bojujú o svoj život. Realita Juba Tongping UN utečeneckého tábora vyzerá byť na milióny svetelných rokov vzdialená atmosfére, ktorá panuje v hlavnom meste. Tongping je jeden z najväčších utečeneckých táborov v Jube, s približne 21.000 utečencami. Je naozaj len jedno slovo ako opísať Tongping: preplnený. Keď sem prídete, vidíte ľudí, ktorí žijú v kríkoch na okraji cesty, snažiac sa uzurpovať čo i len malý priestor pre seba a svoju rodinu. Je jasné, že tento priestor nebol nikdy predurčený k utečeneckému táboru a kapacitne už vôbec nie k takémuto množstvu ľudí. Tým, že tábory neboli kapacitne prispôsobené na takéto množstvo ľudí a v spojitosti s neustálym dažďom, sa zvýšilo riziko prenosných chorôb ako malária, hnačka či dýchacie infekcie. Najviac rizikovú skupinu náchylnú týmto chorobám predstavujú deti do 5 rokov. Na zastavenie spomínaných infekčných chorôb sa zvýšila informovanosť o možných očkovaniach. Ministerstvo zdravotníctva v spolupráci s WHO (World Health Organization) zaočkovalo milióny detí proti detskej obrne a osýpkam a zároveň deti dostávajú doplnkový vitamín A, ktorý znižuje riziko podvýživy. MAGNA tieto očkovania aktívne podporuje, čím sa snaží zabrániť šíriacej epidémii v utečeneckých táboroch. Pevne veríme, že naše aktivity budú mať pozitívny dlhotrvajúci vplyv na životy detí a žien, ktoré teraz bojujú o svoje práva, práva na základné potreby pre život. Veľa detí, ktoré sme zaočkovali sa narodili v tábore, nikdy nevideli svoju dedinu, dom svojich rodičov a nevedia nič o realite vonkajšieho sveta mimo tábora. Je pre nás nesmierne dôležité zabezpečiť pre tieto deti rovnakú kvalitu zdravotnej starostlivosti, akú majú deti mimo tábora.

MAGNA poskytuje očkovanie približne 2.000 ohrozeným deťom a ženám za týždeň. Keďže momentálne prebieha z dôvodu dramatických podmienok na život a záplav relokácia ľudí do tábora UN House Juba III, MAGNA tu založila novú mobilnú kliniku. Naša práca je potrebná, keďže permanentne prichádzajú do tábora noví ľudia, ktorí utekajú zo svojich domovov pred šíriacim sa násilím.

Všetci ľudia, ktorí sa k nám dostanú majú svoj príbeh. Do UN House utečeneckého tábora priniesli 6-mesačného chlapca Tul Biel aj s jeho matkou a dvoma staršími bratmi. V decembri 2013, keď vypukol konflikt, bola Tulova matka tehotná a rozhodla sa opustiť svoju dedinu Gudele hľadajúc bezpečie v Nairobi, v Keni. Život pre osamelú tehotnú ženu s dvoma deťmi však nie je ľahký a hladomor ju prinútil uchýliť sa do utečeneckého tábora v Kakuma, kde porodila svoje najmladšie dieťa. Po niekoľkých mesiacoch sa Tul a jeho rodina rozhodli vrátiť späť do svojej krajiny a tak prišli do UN House utečeneckého tábora. Keď MAGNA pracovníci zistili, že Tul nie je zaočkovaný, priviedli ho aj s celou rodinou na našu MAGNA kliniku. Tu bola Tulova matka poučená o očkovaniach proti prenosným chorobám pre deti. Tul dostal BCG, DPT a OPV, kým jeho dvaja bratia boli taktiež zaočkovaní proti detskej obrne a proti osýpkam. Matka detí dostala svoju prvú protitetanovú dávku.

Pre MAGNA tím je kľúčové bojovať za ochranu verejného zdravia a prevenciou predísť najčastejšie udávaným dôvodom smrti v utečeneckých táboroch v Južnom Sudáne.

Potrebujeme mier a stabilitu v Južnom Sudáne. Ľudia tu chcú mier, ale žijú vo vojne a budúcnosť je tak neistá.

Francesca de Marco, MAGNA koordinátorka v Jube, Južný Sudán

 

 

Zo svojho mobilu môžete tu a teraz zachraňovať detské životy aj vy.

Pošlite SMS v tvare MAGNA na číslo 806 a staňte sa pravidelným prispievateľom.

Zaslaním SMS si aktivujete pravidelné mesačné prispievanie v hodnote 3 Eur.

Nikdy nebolo jednoduchšie pomáhať.

Platí pre všetkých zákazníkov mobilných sietí: O2, Orange/FunFón a Telekom.

Z pravidelného prispievania sa môžete kedykoľvek odhlásiť zaslaním SMS v tvare MAGNA STOP na číslo 806 (odhlásenie je bezplatné).

Viac informácií a možností ako prispieť nájdete na www.magna.sk.

Sledujte nás tiež na Facebooku: www.facebook.com/magnadetivnudzi

- reklamná správa -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu