Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Magna Deti v núdzi: Každý môže byť raz utečencom

Magna Deti v núdzi (MAGNA) v piatok, 20. júna 2014 otvára výstavu fotografií MARTIN BANDŽAK: ŽIVOT V KONTAJNERI, ktorá je venovaná životu ľudí v utečeneckých táboroch v Južnom Sudáne.

Od 19:00 hod. sa v MAGNA kontajneri na Poštovej ulici v Bratislave stretnú priatelia a podporovatelia Magna Deti v núdzi, známe osobnosti a široká verejnosť, aby práve v tento deň, ktorý je Svetovým dňom utečencov, podporili utečencov celého sveta a poukázali na problémy, s ktorými sa vo svojej ťažkej životnej situácii potýkajú. Súčasťou otvorenia výstavy je aj koncert Martiny Javor a skupín Funny Faces a Bloom.

 

Ako hovorí Martin Bandžák, autor fotografií a zároveň spoluzakladateľ humanitárnej organizácie Magna Deti v núdzi “MAGNA bola jednou z prvých humanitárnych organizácií, ktoré reagovali na vzniknutú situáciu v Južnom Sudáne koncom roka 2013. Odvtedy je MAGNA prítomná v utečeneckých táboroch OSN v Jube, aby sme utečencom poskytli nevyhnutnú humanitárnu pomoc. Súčasťou našej práce je aj prinášať svedectvá o ľuďoch z krízových oblastí sveta a informovať verejnosť o porušovaní základných ľudských práv a častokrát katastrofálnych podmienkach, v ktorých títo ľudia žijú. Práve o nich je aj výstava ŽIVOT V KONTAJNERI.”

 

Výstava fotografií pozostáva zo série 21 portrétov ľudí, ktorí našli svoj domov v opustených kontajneroch v utečeneckých táboroch v Južnom Sudáne.  Každá z týchto fotografií rozpráva príbeh ľudí, ktorí utiekli pred prenasledovaním a porušovanim ľudských práv, rozpráva ich trýznivé príbehy o utrpení a stratách, rovnako ako nádeji. Autorom fotografií je Martin Bandžák, fotograf a spoluzakladateľ humanitárnej organizácie Magna Deti v núdzi. Výstava fotografií ŽIVOT V KONTAJNERI bude pre verejnosť otvorená denne od 20. júna do 21. júla, v čase 12:00 do 21:00 hod.

 

Návštevníci výstavy budú môcť vyjadriť podporu utečencom na celom svete. Stačí, ak si predstavia, že sú v koži utečenca a počas návštevy výstavy sa odfotia v MAGNA kontajneri. Svoju fotku pošlú na mozemtobytja@magna.sk a popritom ju budú zdielať prostredníctvom sociálnych sietí s #mozemtobytja. Touto interaktívnou aktivitou chce MAGNA upozorniť na fakt, že problém utečencov sa netýka len vzdialených krajín a že jedného dňa takýto osud môže postretnúť aj tých, ktorí by to nikdy nečakali.

 

Výstava ŽIVOT V KONTAJNERI sa v rovnakom termíne ako v Bratislave koná aj v Prahe, v priestore pred Národnou technickou knižnicou.

 

Výstava „Život v kontajneri“ vznikla aj vďaka podpore partnerov: reklamná agentúra Istropolitana Ogilvy, Rádio Expres, o.z. Kontakt, Staré Mesto Bratislava, winebar Vínimka,  pramenitá voda Lucka a ďalší.

 

 

Južný Sudán je najmladšiou krajinou sveta a zároveň jednou z najväčších humanitárnych katastrof súčasnosti. Na konci roka 2013, len v priebehu niekoľkých týždňov, sa z krajiny plnej nádejí stala krajina s jednou z najhorších humanitárnych katastrof na svete. V utečeneckých táboroch OSN momentálne žije viac ako 75 000 ĺudí, odkázaných na humanitárnu zdravotnú a potravinovú pomoc.

 

Magna Deti v núdzi tesne po vypuknutí konfliktu v Južnom Sudáne (15.12.2013) poskytla zdravotné potreby do Juba Teaching Hospital v Jube, jedinom funkčnom zariadení, ktoré denne prijímalo stovky ľudí zranených z bojov medzi dvoma skupinami v uliciach hlavneho mesta Juba. Následne začiatkom roka 2014 tím 40 pracovníkov Magna Deti v núdzi začal poskytovať vysídleným ľuďom v utečeneckých táboroch v Jube život zachraňujúce očkovania, prenatálnu starostlivosť pre budúce mamičky a zabezpečili sme distribúciu moskytier na ochranu proti malárii. Za prvých 6 mesiacov od vypuknutia konfliktu MAGNA poskytla pomoc už pre viac ako 30 000 detí.

 

 

MARTIN BANDŽÁK, fotograf:

Martin Bandžák sa narodil v Bratislave. Vo svojich fotografických projektoch sa zameriava na každodenný život marginalizovaných skupín spoločnosti, ktoré čelia humanitárnym krízam alebo iným konfliktom. Jeho fotografické práce zahŕňajú príbehy ľudí z Kambodže, Konga, Haiti, Indie, Kene, Južného Sudánu a iných krajín. Získal niekoľko ocenení na Czech Press Photo, vrátane ceny za Fotografiu roka 2010.  V roku 2001 spolu s Denisou Augustínovou založil humanitárnu organizáciu Magna Deti v núdzi.  V roku 2008 vydal knižný súbor fotografií – Stratené životy.

www.bandzak.com

 

 

MAGNA DETI V NÚDZI

Magna Deti v núdzi je slovenská humanitárna organizácia, ktorej hlavnou náplňou a cieľom je poskytovať zdravotnú starostlivosť pre deti a ich rodiny počas humanitárnych kríz, konfliktov, epidémií, hladomoru a prírodnych katastrof. Magna Deti v núdzi vytvára zdravotnícke humanitárne projekty zamerané na záchranu životov a zmierňovanie utrpenia tým, ktorí sú v núdzi. Konflikty a nestabilná politická situácia majú zničujúci vplyv na obyčajných ľudí - priame násilie, nútené vysídľovanie, epidémie, hladovanie a psychická trauma sú toho bežné následky, častokrát spojené so zrútenými miestnymi zdravotníckymi službami.

 

Magna Deti v núdzi už 13 rokov pôsobí na 3 kontinentoch sveta a v súčasnosti má v teréne vyše 400 pracovníkov - lekárov, zdravotné sestry, logistov, ktorí denne pomáhajú zachraňovať stovky detských životov.

Viac informácií o organizácii Magna Deti v núdzi získate na www.magna.sk

Kontakt pre média – Hana Schvarcová, schvarcova@magna.sk, + 421 917 827 827

 

-reklamná správa-

 

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu