Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

STAV PODVÝŽIVY V KINSHASE - KONGO JE STÁLE ALARMUJÚCI.

MAGNA záchranca Zobraziť galériu (4)
MAGNA záchranca (Zdroj: Martin Bandžák/MAGNA )

Podvýživa je jedna z najčastejších príčin úmrtia detí pod 5 rokov. V Demokratickej Republike Kongo (DRC) spôsobuje podvýživa 50% úmrtí. V krajine je približne 1 milión podvyživených detí pod 5 rokov. Všetky druhy podvýživy predstavujú ohrozenie prežitia a rastu detí a zastavujú celkový vývoj v DRC.

Deti trpiacie podvýživou sú nútené žiť týždne, niekedy celé mesiace s denným prídelom potravy, ktorý je nedostatočný.

V prípade, že nedostatok živín začne byť sygnifikantným dlhodobým javom, telo dieťaťa začne chradnúť – čo v skutočnosti znamená, že telo začne čerpať nevyhnutné živiny z vlastného tkaniva, čo spôsobuje chradnutie detského organizmu. Chradnutie je znakom akútnej podvýživy!

Nedostatok energie si telo kompenzuje spomaľovaním fyzických a duševných činností. Hladné dieťa sa nedokáže sústrediť, hladné telo nechce byť iniciatívne, hladné dieťa stráca chuť hrať a učiť sa. Hlad oslabuje aj imunitný systém. Podvyživené deti sú veľmi zraniteľné a príliš slabé na to, aby ich organizmus dokázal čeliť chorobám. Môžu zomrieť aj na následky bežných ochorení ako je hnačka, či zápal pľúc.

Slovenská humanitárna organizácia Magna Deti v núdzi zabezpečuje v Kinshase (DRC) všestranný prístup k starostlivosti pre podvýživených pacientov.  Cieľom je skorá identifikácia a liečba podvýživy v momente, keď ešte nie je dieťa v kritickom štádiu. Zabezpezpečuje okrem identifikácie , následnú zdravotnú starostlivosť a liečbu a taktiež ak je to potrebné sprostredkúva tiež liečbu náhradnou terapeutickou stravou RUTF (ready to use food), ktorá je dizajnovaná a balená k okamžitému použitiu a výrazne napomáha k zvýšeniu hmotnosti a prísunu adekvátnych vitamínov a minerálov pre podvýživené deti.

“Na podvýživu má väčší vplyv kvalita ako kvantita. Strava musí obsahovať dostatočné množstvo živín,  vitamínov a minerálov, aby spĺňala dennú nutričnú potrebu detského organizmu. Každá forma podvýživy je spojená s určitými výživnými látkami, ktoré v strave chýbajú.” vysvetľuje situáciu Denisa Augustínová riaditeľka operačnej sekcie organizácie.

Magna Deti v núdzi  v rámci programu identifikácie podvyživených uskutočnila v posledných mesiacov roka prieskum, ktorý sa zameriaval na nutričné potreby v hlavnom meste DRC, Kinshase. Prieskum prebiehal v šiestich zdravotníckych zónach-Binza Météo, Binza Ozone, Kintambo, Bumbu , Kokolo a Lufungula. Dokopy sa prieskumu zúčastnilo 1,409 detí vo veku 6 až 59 mesiacov. Antropometrické meranie preukázalo, že  až 12% detí trpelo podvýživou, z čoho 2,33% trpelo akútnou podvýživou.

MAGNA prevádzkuje v Kongu 12 nutričných centier pre 2.000 ťažko podvyživených detí.

Pomáhať spolu s nami TU a TERAZ a stať sa Magna Záchrancom  pre deti v núdzi môže teraz každý! Vďaka Vám budú môcť tieto deti prežiť každý ďalší deň – dostanú zdravotnú starostlivosť, lieky a nebudú trpieť hladom.

 

 

Zaslaním SMS s textom MAGNA v hodnote 3 eur na skrátené číslo 806, si aktivujete pravidelné mesačné prispievanie na podporu detí v núdzi.

 

Aktuálne informácie o prebiehajúcich projektoch, ktoré sú realizované aj z vyzbieraných finačných prostriedkov cez SMS obdržíte buď cez informačnú SMS (záleží na konkrétnom operátorovi) alebo môžete sledovať naše projekty prostredníctvom webových stránok magna.sk či facebookovej stránky www.facebook.com/magnadetivnudzi.

Z pravidelného prispievania sa môžete kedykoľvek bezplatne odhlásiť. Stačí zaslať SMS s textom MAGNA STOP na skrátené číslo 806. Po zaslaní takejto SMS budete z pravidelného prispievania vyradený.

Viac informácií o organizácii Magna deti v núdzi získate na www.magna.sk

- reklamná správa -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu