Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Jasmine v Keni

Extrémne sucho vyústili do hladomoru, najviac postihnuté sú deti. Zobraziť galériu (10)
Extrémne sucho vyústili do hladomoru, najviac postihnuté sú deti.

Nie je jednoduché písať o hladujúcich a už vôbec nie o deťoch zomierajúcich na hlad. Extrémne sucho, zoschnuté plodiny, uhynutý dobytok viedol v africkom trojuholníku (Keňa, Etiópia, Somálsko) v druhej polovici roka 2011 k masívnemu nárastu počtu podvyživených detí, v niektorých oblastiach až k hladomoru.

Viac ako 13 miliónov ľudí ešte stále čelí hladomoru v rozsiahlych oblastiach Kene, Etiópie, Somálska a zvyšku regiónu. Podvýživa sa dostáva k hranici extrému, pričom ženy a deti sú najviac postihnuté. Hladomor nenastal zo dňa na deň a situácii sme nemohli predísť v plnej miere, ale je to tragédia, ktorá nemusela získať tieto obludné rozmery. V skutočnosti je to veľké zlyhanie medzinárodného spoločenstva.

„Sme zlí rodičia?“, spýtala sa ma mladá matka sediaca na kraji postele v MAGNA nutričnom centre na severovýchode Kene, necelý týždeň dozadu. “Sme takí zlí rodičia, že si nezaslúžime, aby naše deti prežili, aby sme ich videli vyrásť a byť šťastné? Neviem, čo sme zlé spravili, že sa nám toto stalo, čo zlé spravili moje deti“, šepká Alicia. Jej malá dcérka Jasmine má 7 mesiacov a keď sme ju prijímali do výživového centra, mala len niečo cez 3,5 kg. Okrem toho aj ťažký zápal pľúc a podchladenie. Jej telesná teplota bola len 35,7 °C ako sprievodný jav ťažkej podvýživy.  Po štyroch týždňoch liečby váži už takmer 4,5 kg a má sa omnoho lepšie. Dokáže  aj sama prehĺtať. Vyziabnutá tvárička reaguje na moje slová a zvládla už otočiť na mňa hlávku.  Dnes  terapeutické mlieko vystriedala  arašidová pasta Plumpy nut, na ktorej bude ešte ďalšie týždne. Množstvo predpísanej dávky Plumpy Nut (vysoko energetická arašidová pasta) sa počíta podľa veku a hmotnosti dieťaťa. Môže to byť aj 5 až 8 balíčkov denne.

Darujte Plumpy Nut a zachráňte život dieťaťa >>

Teraz je už malá Jasmine stabilizovaná a Alicia si môže vydýchnuť. S pohľadom do prázdna mi oznámila, že sa veľmi teší. Jej dve deti pred Jasmine také šťastie nemali a bohužiaľ na následky zdravotných komplikácií zomreli.

Existujú reakcie, že hlad k Afrike patrí. Sú to pre nás, ktorí žijeme v krajinách, kde skôr bojujeme s civilizačnými ochoreniami ako diabetes a obezita také vzdialené témy, že sa skutočne nevieme vžiť do kože úbohých ľudí, žien, mužov, matiek a otcov? Naozaj je nám jedno, že  dnes, v 21.storočí existujú ľudia, ktorí nehladujú preto, aby fajn vyzerali v plavkách, ale preto, že v skutočnosti nemajú mesiace čo jesť, zjedli už všetko čo žilo v ich okolí a trpia takým hladom, že ich príšerne bolí brucho, ale tak strašne, že už okrem toho nevnímajú vôbec nič? Zomrú im najmladšie deti, ktoré zoslabnú rýchlo a ich organizmus nie je schopný bojovať. Keď sa vydajú za pomocou, a nakoniec po dňoch chôdze po vyprahnutej a prachom posiatej krajine dorazia do nefunkčnej nemocnice, ich nádeje na záchranu ťažko podvyživeného dieťaťa sú mizivé, nevládzu sa ani hnevať ani bojovať. Len úpenlivým hlasom prosia o nejakú pomoc pre ich deti, nie pre seba, len pre deti.

Je veľmi ťažké vidieť trpieť dieťa všade na svete. Je veľmi ťažké vidieť trpieť dieťa, ktoré bolí hlad. A je veľmi smutné počuť nás v krajinách, kde hladom netrpíme povedať, že pre určitú časť sveta je normálne nemať čo jesť a so stoickým kľudom si myslieť, že to je prirodzené. Buďme humánni a pomôžme, zaujímajme sa a prejavme súcit s tými,  čo sú bez našej pomoci odsúdení na smrť! Je niekoľko miliónov, vrátane detí.

V súčasnosti má MAGNA na severovýchode Kene vyše 50 pracovníkov, ktorí poskytujú zdravotnú a nutričnú pomoc deťom v núdzi. V oblasti Garissa, len desiatky kilometrov od somálskych hraníc a najväčšieho utečeneckého tábora na svete - Dadaabu , má Magna zriadených 8 nutričných centier, kde pre podvyživené deti prevádzkuje liečbu a terapeutickú stravu. V prípade vážnych komplikácií deti hospitalizuje.

Denisa Augustínová

Denisa Augustínová, “MAGNA Záchranca” v teréne. Denisa bola súčasťou implementačného tímu projektu na severovýchode Kene pri somálskych hraniciach. V MAGNA má na starosti všetky humanitárne projekty, 11 mesiacov z roka strávi v teréne.

Zachraňovať detské životy môžete aj vy!

Vďaka Vám budú môcť deti prežiť každý ďalší deň – dostanú zdravotnú starostlivosť, lieky a nebudú trpieť hladom. A pritom budete mať prehľad o svojich zaslaných finančných prostriedkov a vedieť kde, kedy a komu pomáhate.

Chcete zachraňovať životy aj Vy? Staňte sa Magna Záchrancom.

Pošlite SMS v tvare MAGNA na číslo 806.

Prihlásenie cez SMS je dostupné pre všetkých zákazníkov mobilných sietí Telekom, Orange, FunFón a O2.

Výška príspevku po aktivácii je 3 Eurá. Služba sa automaticky obnovuje každých 30 dní.
Deaktivácia pravidelného prispievania: SMS v tvare MAGNA STOP na číslo 806 (odhlásenie je bezplatné).Viac informácií a možností ako prispieť nájdete na www.magna.sk.

Ako Vás budeme informovať o využití Vášho daru

Každý, kto si aktivuje pravidelné prispievanie v projekte Magna Záchranca u operátorov Telekom, Orange a FunFón dostane pravidelne (1x za mesiac) bezplatnú SMS s informáciami o aktuálne prebiehajúcich projektoch, ktoré sú realizované aj z vyzbieraných finančných prostriedkov cez SMS. Magna Záchranci zaregistrovaní prostredníctvom O2 nás môžu sledovať prostredníctvom našich stránok alebo našej facebookovej stránky.

V prípade registrácie na www.magna.sk môžete dostávať obsiahlejší súhrn správ z terénu prostredníctvom vami zadefinovaného e-mailu.

Kam smerujú Vaše peniaze?

Použitie darov
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: www.magna.sk)

Sledujte MAGNU v teréne: www.fieldtrack.magna.sk
MAGNA na Facebooku: www.facebook.com/magnadetivnudzi

Pravidlá projektu Magna Záchranca

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu