Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Deti, ktoré dostali do vienka AIDS

Deti v Dome Nádeje počas obeda. MAGNA od roku 2002 zabezpečuje pre HIV/AIDS deti zdravotnú a sociálnu starostlivosť v Kambodži. Zobraziť galériu (11)
Deti v Dome Nádeje počas obeda. MAGNA od roku 2002 zabezpečuje pre HIV/AIDS deti zdravotnú a sociálnu starostlivosť v Kambodži.

Vothy prišla do Domu Nádeje, Magna sirotinca pre HIV/AIDS deti v Kambodži vo februári 2006 v ťažkom stave podvýživy a v pokročilom štádiu AIDS. Mala 11 rokov a bola polosirota.

Jej matka zomrela na následky AIDS, otec sa nachádzal v poslednom štádiu tohto ochorenia a nemohol sa o malú Vothy postarať. Počas nasledujúcich štyroch mesiacov Vothy niekoľkokrát takmer zomrela, hnačky mala až 30-krát denne. Lekári Magna Deti v núdzi ju postupne nastavili na antivírusovú liečbu, podávali jej špeciálnu terapeutickú stravu a dennodenne sme sa o ňu intenzívne starali. „Bola som veľmi chorá, takmer som zomrela. Tak ako mamička. Už som ani nemohla nič jesť a bola som veľmi slabá. Ani so nemohla sedieť. Bolo to také hrozné, celý čas som myslela na to, že ešte nechcem zomrieť.“ spomína dnes Vothy.

Po troch mesiacoch boja o prežitie sa malá Vothy sama postavila na nohy, začala prijímať potravu a smiať sa. Jej prvé kroky viedli do MAGNA vzdelávacieho centra, kde sa začala učiť základy písania a čítania a po ôsmich ťažkých mesiacoch boja o život začala chodiť aj do normálnej školy. Dnes patrí medzi najlepšie študentky. „Som šťastná, že môžem dnes chodiť do školy, že sa mám lepšie a mám konečne späť moju silu a novú rodinu. Som šťastná, že som nezomrela,“ hovorí cez slzy Vothy.

Podporte dieťa na dialku - zabezpečíte mu krajší, zdravší a kvalitnejší život >>

Príbeh Vothy je jedným z mnohých, ktoré pracovníci Magna Deti v núdzi museli zažiť za posledných 8 rokov v Kambodži. MAGNA bola jednou z prvých humanitárnych organizácii, ktorá začala deti s týmto smrteľným vírusom v krajine liečiť. A dnes je jednou z mála organizácii, ktoré majú povolenie HIV/AIDS deti v Kambodži liečiť aj naďalej. Vo svojom projekte ich má vyše 350 HIV/AIDS  a okrem ARV (antivírusovej liečby) im poskytuje lieky, laboratórne vyšetrenia, psycho-sociálnu pomoc a pre niektoré z nich aj domov.

Vo svete MAGNA realizuje v oblasti HIV/AIDS primárne 2 typy pomoci: Prvým je program na minimalizovanie prenosu vírusu HIV z matky na dieťa a druhým je už spomínaná liečba pacientov chorých na AIDS. Okrem samotnej antivírovej liečby zabezpečujú MAGNA pracovníci pacientom lekárske vyšetrenia, lieky, laboratórne testy, stravu, výživu a terapeutické poradenstvo. MAGNA pracovníci sú priamo v teréne, prevenciu voči HIV/AIDS denne vykonávajú zdravotní a sociálni pracovníci v lokálnych komunitách. Pravidelnými zdravotnými prehliadkami, návštevami v komunitách, informovaním o možnostiach a spôsoboch nákazy ako aj kontrolou hygienických návykov pomáha MAGNA predchádzať šíreniu epidémie a zabezpečuje adekvátnu liečbu a starostlivosť o svojich pacientov.

Vo svete je vírusom HIV infikovaných okolo 34 miliónov ľudí. Z toho 2,1 miliónov tvoria deti. Až  90% nakazených žije v rozvojových krajinách a takmer 70% z nich v subsaharskej Afrike. Takmer 15 miliónov ľudí  potrebuje dostať antivírusovú liečbu (ARV), ale len tretina z týchto 15 miliónov ľudí žijúcich s HIV a potrebujúcich celoživotnú liečbu túto možnosť dostáva, z toho len 360.000 detí! Ani nie polovica HIV pozitívnych matiek má prístup k programu PMTCT (Program na minimalizovanie prenosu vírusu HIV z matky na dieťa), napriek tomu, že najviac prípadov nákazy detí tvorí práve prenos z matky na dieťa. Počty novoinfikovaných rastú rýchlejšie, než počty osôb začínajúcich liečbu.

Magna Deti v núdzi je humanitárnou zdravotníckou organizáciou s koncepčným systémom pomoci s vyše 350 „Magna Záchrancami“ - humanitárnymi pracovníkmi, lekármi, zdravotnými sestrami a sociálnymi pracovníkmi v teréne. V súčasnosti MAGNA pôsobí na troch kontinentoch, v 7 krajinách sveta (Kambodža, Keňa, Kongo, Južný Sudán, Haiti, Vietnam, Nikaragua) kde v 18 projektoch a vyše 70 zdravotníckych zariadeniach vo svete poskytuje zdravotnú, nutričnú a sociálnu pomoc deťom v núdzi.

Zachraňovať detské životy môžete aj vy!
Vďaka Vám budú môcť deti prežiť každý ďalší deň – dostanú zdravotnú starostlivosť, lieky a nebudú trpieť hladom. A pritom budete mať prehľad o svojich zaslaných finančných prostriedkov a vedieť kde, kedy a komu pomáhate.

Chcete zachraňovať životy aj Vy? Staňte sa Magna Záchrancom.

Pošlite SMS v tvare MAGNA na číslo 806.

Prihlásenie cez SMS je dostupné pre všetkých zákazníkov mobilných sietí Telekom, Orange, FunFón a O2.

Výška príspevku po aktivácii je 3 Eurá. Služba sa automaticky obnovuje každých 30 dní.
Deaktivácia pravidelného prispievania: SMS v tvare MAGNA STOP na číslo 806 (odhlásenie je bezplatné).

Viac informácií a možností ako prispieť nájdete na www.magna.sk.

Ako Vás budeme informovať o využití Vášho daru

Každý, kto si aktivuje pravidelné prispievanie v projekte Magna Záchranca u operátorov Telekom, Orange a FunFón dostane pravidelne (1x za mesiac) bezplatnú SMS s informáciami o aktuálne prebiehajúcich projektoch, ktoré sú realizované aj z vyzbieraných finančných prostriedkov cez SMS. Magna Záchranci zaregistrovaní prostredníctvom O2 nás môžu sledovať prostredníctvom našich stránok alebo našej facebookovej stránky.

V prípade registrácie na www.magna.sk môžete dostávať obsiahlejší súhrn správ z terénu prostredníctvom vami zadefinovaného e-mailu.

Kam smerujú Vaše peniaze?

Použitie darov
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: www.magna.sk)

Sledujte MAGNU v teréne: www.fieldtrack.magna.sk
MAGNA na Facebooku: www.facebook.com/magnadetivnudzi

Pravidlá projektu Magna Záchranca

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu