Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

TV dostali sankciu za politickú reklamu, Markíza až 100 tisíc!

Tlačová konferencia strany 99 %.
Tlačová konferencia strany 99 %.

BRATISLAVA – Sankciu za porušenie zákona o vysielaní a retransmisii (ZVR) vysielateľovi Markíza-Slovakia (programová služba TV Markíza) a vysielateľovi Mac TV (programová služba TV Joj) uložila dnes na svojom mimoriadnom zasadnutí Rada pre vysielanie a retransmisiu (RVR).

Podľa výroku rady došlo u oboch súkromných vysielateľov k porušeniu § 32 ods. 9 ZVR (zákaz vysielania politickej reklamy) v súvislosti s odvysielaním komunikátov prezentujúcich kandidátov politickej strany 99 % - občiansky hlas, pri ktorom došlo k naplneniu definície politickej reklamy.

 "Rada má v tomto prípade iba dve možnosti sankcie, prvou je upozornenie na porušenie zákona – v prípade, že ide o prvé porušenie zo strany vysielateľa, druhou je finančná pokuta v rozmedzí od 3319 do 165.969 eur. Vysielateľ Markíza-Slovakia (TV Markíza) už v minulosti predmetný paragraf zákona porušil, dostal od RVR finančnú pokutu vo výške 100.000 eur. V prípade vysielateľa Mac TV (TV Joj) došlo k prvému porušeniu predmetného paragrafu, takže RVR uložila sankciu – upozornenie na porušenie zákona," uviedol na dnešnom stretnutí Miloš Mistrík, predseda RVR. Zároveň dodal, že rada v tomto prípade nemá ani krajnú možnosť, teda odobratie licencie.

Predmetný § 32 ods. 9 zákona o vysielaní a retransmisii uvádza, že vysielanie politickej reklamy a reklamy propagujúcej náboženstvo alebo ateizmus sa zakazuje, ak osobitný predpis neustanovuje inak. V tomto prípade je to zákon č. 333/2004 Zb., § 24 o vysielaní politickej reklamy.

Z hľadiska politickej reklamy pred voľbami sú monitorované iba elektronické médiá, pritom na vonkajšej reklame – billboardoch je väčšina z nich už dnes obsadená kandidátmi jednotlivých politických strán. „Zákon vlastne vyznačil iba elektronické médiá ako tie, ktoré nesmú vysielať politickú reklamu okrem obdobia, kedy je to povolené pred voľbami. Na jednej strane to chápem, dnes sú ľudia otrávení komerčnými reklamami, takže keby pribudla ešte politická reklama, už by to bolo veľmi preťažené. Zároveň chápem, že elektronické médiá majú najväčšiu silu,“ dodal Mistrík.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu