Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Budaj: Chceme vyhnať mafiu z vnútra slovenskej politiky

Ján Budaj
Ján Budaj (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vyhnať mafiu z vnútra slovenskej politiky a nahlas hovoriť o kríze demokracie na Slovensku chce politická strana Zmena zdola – Demokratická únia Slovenska. "Aj dôrazným protikorupčným programom chceme zabrániť gréckemu vývoju," povedal líder strany Ján Budaj.

Strana chce vniesť najmä apolitickosť do spravovania štátu a skvalitniť právne predpisy, pretože všetky sú podľa nej poznačené lobizmom. V podobe ústavného zákona chce tiež navrhnúť "personálnu brzdu", teda také opatrenia, ktoré zabránia v parlamente kedykoľvek z vôle niektorej z politických strán zmeniť zákon, na ktorý nie je potrebná ústavná väčšina a zastaviť obsadzovanie úradov nominantmi politických strán.
      
Budaj rovnako žiada zreformovať volebný systém smerom k priamej demokracii. "Navrhujeme podstatné zníženie kvóra a odstránenie obmedzení, ktoré teraz robia z referenda len hypotetický nástroj demokracie," poznamenal s tým, že počet podpisov, ktoré by boli potrebné na vyvolanie referenda, by sa znížil na osem percent účasti v minulých voľbách, čo by dnes znamenalo asi 160.000 podpisov na petícii oproti súčasným 350.000. Do referendovej otázky chce strana tiež vložiť takú formuláciu, ktorá by bola v zákone. "To zároveň zamedzí, aby sa referendom menili zložité odborné zákony," dodal Budaj s tým, že presadzuje, aby rozhodnutie v referende bolo definitívne.
      
Generálneho prokurátora, šéfa Najvyššieho kontrolného úradu a predsedu Najvyššieho súdu navrhuje Budaj voliť v priamej voľbe, ktorá by sa mohla uskutočniť napríklad pri prezidentskej voľbe.
      
Pomerná voľba by sa mala podľa strany kombinovať s väčšinovou a počet preferenčných hlasov by vzrástol na osem, teda na dvojnásobok súčasného stavu. "Takisto osem by mohlo byť negatívnych preferencií," dodal Budaj. Strana tiež chce, aby mal volič právo odovzdať biely lístok a stať sa tak súčasťou protestných hlasov. "Tie by sa ale nerozpočítavali medzi ostatné strany a nemenili by tak kvórum pre voľby." Zrušením volebnej kaucie, predĺžením kampane aspoň na šesť týždňov či obnovením finančného limitu na volebnú kampaň chce Budaj zdemokratizovať pravidlá pri voľbách. "Veď kampane sa nám menia na boje miliardárskych finančných skupín."
      
Zaviesť povinnosť zverejňovať cenu jednotlivých inzerátov priamo na inzeráte, bezplatnú inzerciu kandidujúcich strán v médiách verejnej služby, povinnosť kontroly majetku kandidujúcich strán a zverejnenie prehlásenia o bezúhonnosti. Aj takéto ďalšie priority má Zmena zdola, ktorá má zároveň pripravenú aj reformu financovania politického života. "Chceme zaviesť skutočnú kontrolu majetkov politikov," poznamenal Budaj, ktorý pesimistickým voličom odkázal: "Hlavu hore, vy máte v rukách volebný lístok."

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu