Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Personálne otázky sa ešte neriešili, tvrdí Raši

Richard Raši
Richard Raši (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Exminister zdravotníctva Richard Raši (Smer-SD) zatiaľ nechce prezradiť, či opätovne ašpiruje na tento post. "Nakoľko sme len dva dni po voľbách, personálne otázky sa ešte neriešili," skonštatoval. Raši bol ministrom za prvej vlády Roberta Fica od júna 2008 do júla 2010. Preferenčné hlasy ho v sobotných (10.3.) voľbách posunuli na kandidátke z ôsmeho na šieste miesto.

V prípade, že by sa Raši stal opäť šéfom rezortu zdravotníctva, musel by sa vzdať primátorskej stoličky v Košiciach. Na otázku, ktorú z týchto dvoch funkcií by si vybral, reagoval so slovami: "Som srdcom Košičan aj zdravotník, preto som aj počas čiernej éry slovenského zdravotníctva bojoval proti Uhliarikovi a jeho rozhodnutiam. A zároveň ako rodený Košičan som sa snažil zlepšiť život v meste, ktoré mam nesmierne rad."
      
Bez ohľadu na to, kto bude minister, bude podľa jeho slov potrebné okamžite riešiť hroziaci kolaps rezortu pre nedostatok financií na prevádzku zdravotníckych zariadení aj v súvislosti so zvyšovaním platov, ako aj problémy z "nevýhodných zmlúv", ktoré popodpisovalo vedenie Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP).Má sa tiež viesť dialóg so zdravotníkmi, aby nedošlo k ďalšiemu štrajku.

Poukázal na to, že bude potrebné i rýchle rozbehnutie pozastavenej elektronizácie zdravotníctva, riešiť obmedzenie možnosti čerpať zisk zdravotným poisťovniam a spustiť centrálny nákup liekov a špeciálneho zdravotníckeho materiálu cez VšZP pre jej poistencov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu