Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Krajcer: Riešením pre znechutených občanov nie je nevoliť

Daniel Krajcer
Daniel Krajcer

BRATISLAVA - Občania, ktorí sú znechutení aj po kauze Gorila z politiky, by podľa ministra kultúry Daniela Krajcera (SaS) mali ísť k volebným urnám.

"Riešením nie je nevoliť, vtedy sa vzdávajú možnosti prejaviť svoj názor a formovať budúcu politiku," povedal Krajcer v diskusnej relácii Slovenského rozhlasu Sobotné dialógy.

Predseda poslaneckého klubu SNS v Národnej rade SR Rafael Rafaj vidí za znechutením občanov aj nízku životnú úroveň i obavy z krízy. Ľudia podľa neho chcú globálnu zmenu a aj protesty vo svete "dokazujú, že sme ako civilizácia zrejme vyčerpali starú paradigmu a musíme sa obrátiť k niečomu novému".

Jeden z organizátorov protestov Gorila Peter Pčolinský v diskusnej relácii zopakoval, že požadujú sfunkčnenie referenda, zmenu volebného systém a ďalšie. Napríklad pre platnosť referenda by sa podľa neho malo znížiť kvórum a občania by mali mať možnosť zvoleného poslanca odvolať. Pčolinský povedal, že organizátori protestov pracujú na otázkach, aby ešte pred predčasnými parlamentnými voľbami začali zbierať podpisy na vypísanie referenda.

Krajcer si myslí, že o znížení kvóra na sfunkčnenie referenda by sa malo hovoriť a je na diskusiu - na akú úroveň. Podobný názor mal aj Rafaj. K otázke zrušenia trestno-právnej imunity poslancov Rafaj tvrdil, že on ani SNS s tým nemajú problém, spoločnosť však podľa neho musí zaručiť, že vládna moc nebude svoje postavenie zneužívať voči opozičným poslancom. Krajcer pripomenul, že trestno-právna imunita je inštitút, ktorý sa zaviedol v neskoršom stredoveku, "myslím, že už sme ako civilizácia ďalej". Súhlasil, že ak by sa dodržiaval platný právny stav, že parlament nemá skúmať dôvody na to, či vydať poslanca, ale iba skúmať, či existujú formálne dôvody na nevydanie, tak by s imunitou nebol problém. Aj zrušenie priestupkovej imunity sa podľa neho podarilo len preto, že sa blížia voľby.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu