Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Hlasovať o zložení parlamentu sa dá len s občianskym

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Približne 4,3 milióna voličov má dnes právo rozhodnúť o budúcom zložení Národnej rady SR, a teda aj o tom, kto dostane šancu zostaviť vládu. Hlasovať vo parlamentných voľbách môžu občania Slovenskej republiky, ktorí najneskôr dnes dosiahli 18 rokov.

Voličské právo nemajú uväznení za spáchanie obzvlášť závažného zločinu, ľudia so zákonom obmedzenou osobnou slobodou z dôvodu ochrany zdravia ľudí, napríklad umiestnení v karanténe alebo izolácii. Voliť tiež nemôžu tí, ktorí sú zbavení spôsobilosti na právne

Zapisovateľka Ústrednej volebnej komisie (ÚVK) Lívia Škultétyová pre agentúru SITA zdôraznila že, na hlasovanie volič v každom prípade potrebuje občiansky preukaz. "V prípade, že požiadal o vydanie voličského preukazu, musí ho rozhodne zobrať so sebou, pretože bez neho v ktorejkoľvek volebnej miestnosti nemôže hlasovať, ak nebude v mieste svojho trvalého bydliska". Pas ako doklad totožnosti na hlasovanie nestačí, nie je v ňom totiž uvedené trvalé bydlisko. Ak niekto nemá občiansky preukaz, môže vo volebnej miestnosti predložiť aj potvrdenie o občianskom preukaze, ktoré vydáva polícia a slúži ako dočasný doklad totožnosti až do vydania nového občianskeho preukazu. Potvrdenie o občianskom preukaze však volebná komisia môže uznať len vtedy, ak je volič zapísaný v zozname voličov.

Voliči, ktorí vedeli, že počas dnešných predčasných parlamentných volieb nebudú v mieste svojho trvalého bydliska, mohli do štvrtka požiadať o vydanie voličského preukazu. S voličským preukazom sa dá hlasovať v ľubovoľnej volebnej miestnosti na Slovensku. Voličský preukaz voličovi okrsková volebná komisia zoberie pri zaregistrovaní v zozname voličov a umožní mu hlasovanie. Volič teda nemôže voliť opakovane.

Voliť sa dá aj v zdravotníckych zariadeniach a zariadeniach sociálnych služieb a v obdobných zariadeniach, aj v celách policajného zaistenia i vo väzniciach. V týchto prípadoch však platí, že treba voliť v mieste trvalého bydliska a ak zariadenie nie je v tomto mieste, treba mať voličský preukaz.

Vo voľbách do NR SR sa dá po tretí raz hlasovať zo zahraničia. Toto právo majú voliči, ktorí nemajú trvalý pobyt na Slovensku, ale sú občanmi SR. Voliť zo zahraničia poštou majú právo aj občania SR s trvalým pobytom v SR, ktorí budú počas volieb v zahraničí a požiadali o to vopred obec, kde majú trvalý pobyt. Do výsledku hlasovania sa započítajú hlasovacie lístky doručené najneskôr v piatok. O voľby poštou požiadalo 8 018 voličov, z toho 7 289 s trvalým pobytom na území SR a 728 s trvalým pobytom v cudzine.

Vo volebnej miestnosti dostane volič po preukázaní svojej totožnosti a vyznačení v zozname voličov hlasovacie lístky a prázdnu obálku s odtlačkom úradnej pečiatky obce. Na hlasovanie sa potom odoberie do priestoru za zástenou, plentou. Voličovi, ktorý nechce ísť za plentu, komisia neumožní hlasovať. V priestore určenom na úpravu hlasovacích lístkov vloží volič do obálky jeden hlasovací lístok. V parlamentných voľbách platia preferenčné hlasy. Znamená to, že volič môže na hlasovacom lístku politickej strany, ktorá si získala jeho sympatie, zakrúžkovať poradové čísla najviac štyroch kandidátov, ktorým dáva prednosť. Ak ich volič zakrúžkuje viac, je lístok neplatný.

Preferenčné hlasy nemusí dať vôbec, alebo môže dať menej ako štyri. Lístok následne vloží do obálky, ktorú vhodí do volebnej schránky, urny. Podľa údajov ÚVK od registrácie ubudlo 85 kandidátov. Spolu 66 kandidátov sa kandidatúry vzdalo, strany stiahli 18 kandidátov a jeden kandidát zomrel. Zoznamy kandidátov, ktorí už nekandidujú, sú v každej volebnej miestnosti. Voliči by im podľa zapisovateľky ÚVK Lívie Škultétyovej mali venovať pozornosť, aby sa nestalo, že volič odovzdá prednostný hlas kandidátovi, ktorý už nekandiduje. Na tento preferenčný hlas by sa neprihliadalo, ale hlasovací lístok by bol platný.

Volič, ktorý nemôže sám upraviť hlasovací lístok pre zdravotné postihnutie, alebo preto, že nemôže čítať, alebo písať, má právo vziať so sebou za plentu iného voliča, aby podľa jeho pokynov lístok upravil a dal do obálky. Členovia okrskovej volebnej komisie nesmú voličom upravovať hlasovacie lístky. Za voliča, ktorý nemôže pre zdravotné postihnutie sám vložiť obálku do urny, môže ju do nej na jeho požiadanie a v jeho prítomnosti vložiť iný volič, ale nie člen volebnej komisie. Volič, ktorý sa nemôže dostaviť do volebnej miestnosti zo závažných, najmä zdravotných dôvodov, má právo požiadať okrskovú volebnú komisiu o vykonanie hlasovania do prenosnej volebnej schránky. Oznámiť to volebnej komisii môže napríklad príbuzný voliča či sused.

Predčasné parlamentné voľby sa konajú dnes do 22:00. O hlasy občanov sa v nich uchádza 26 politických subjektov. Hlasuje sa v 5 956 okrskových volebných komisiách. Výsledky volieb spracuje Štatistický úrad SR, ktorý prvé priebežné výsledky zverejní v noci na svojej webstránke statistics.sk a na externom webe volbysr.sk. Oficiálne výsledky hlasovania oznámi v nedeľu okolo obeda ÚVK.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu