Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Šéf KSS Hrdlička bol online: Musíme ísť cestou ohľaduplnosti, ako v Bielorusku!

Jozef Hrdlička Zobraziť galériu (2)
Jozef Hrdlička

BRATISLAVA - Hoci ma len 34 rokov, Komunistickej strane Slovenska šéfuje už celú "päťročnicu". Jozef Hrdlička sa narodil v Žiline a na Univerzite Mateja Bela v Banskej Bystrici vyštudoval filozofiu a históriu. Má dve deti. Na vaše otázky bude odpovedať v pondelok od jedenástej predpoludním.

.

Nahlásiť chybu

Online Rozhovor

23.01.2012 12:04 - otázka od Mravec
Dobrý deň. Aký je váš osobný názor na udalosti z roku 1968? Schvaľujete zásah ruskej vlády a armády do záležitostí vtedajšej ČSSR?
Otázka je veľmi zložitá. Myslím si, že na to, aby sme mohli zaujať čo najobjektívnejší postoj k udalostiam v roku 1968, je nevyhnutné dôsledne poznať dané obdobie a všetky okolnosti, ktoré k týmto udalostiam viedli. Musím povedať, že vojenské riešenie akýchkoľvek problémov v spoločnosti, ani v minulosti ani dnes, nie je to najšťastnejšie. Udalosti okolo roku 1968 je možné charakterizovať aj ako snahu komunistov i obyvateľov ČSSR o reformu, vylepšenie socialistického zriadenia. Táto snaha tu nepochybne bola. Na strane druhej, v našej spoločnosti i v straníckych štruktúrach pôsobili ľudia, podporovaní (západnými) spravodajskými službami, ktoré sa usilovali tento obrodný proces využiť na likvidáciu socialistického zriadenia v ČSSR. Treba si zrejme uvedomiť, že aj Sovietsky zväz konal pod vplyvom týchto faktov, ale predovšetkým pod vplyvom medzinárodnej situácie. Osobne si myslím, že ani v roku 68 neboli využité všetky iné, nevojenské prostriedky na riešenie situácie. Keďže je to problém veľmi zložitý, ťažko na vašu otázku vyčerpávajúco odpovedať. Keďže čas, vyhradený na náš rozhovor, vypršal, ďakujem všetkým za položené otázky. I keď som na všetky neodpovedal, odpovede na ne môžte nájsť aj na našej webovej stránke, prípadne v našich novinách Kroky. Prajem vám všetkým šťastnú ruku vo voľbách do národnej rady.
23.01.2012 11:56 - otázka od Matej Zámora
ste veriaci? navštevujete cirkevné bohoslužby?
Každý človek musí v niečo veriť. Ja v prvom rade verím v človeka a v to, že naozaj je reálne a možné, aby sme všetci mohli dôstojne žiť. Pokiaľ sa týka môjho náboženského vierovyznania, i napriek tomu, že som pokrstený ako katolík, som neveriaci. Myslím si, že náboženské vierovyznanie je výlučne osobná záležitosť každého jednotlivca a nikto nemá právo do tejto záležitosti zasahovať. Byť komunistom a zároveň byť nábožensky veriacim, by nemalo byť v rozpore.
23.01.2012 11:52 - otázka od Kamil Revay
strana Slobodné slovo Nory Mojsejovej má podobný sociálny program a v programe takmer totožné reformy, aké sú aj vašou prioritou - spojili by ste sa s týmto kontroverzným politickým subjektom, keby bolo v hre vytvorenie vládnej koalície?
Ako som už uvádzal, dnes väčšina politických strán, starých i nových, používa silnú sociálnu, ľavicovú rétoriku. Používajú ju nie preto, že ju chcú realizovať, ale preto, že chce získať podporu ľudí vo voľbách. Hovorí sa tomu populizmus. Myslím si, že toto je prípad aj pani Mojsejovej. KSS to so svojim programom myslí vážne.
23.01.2012 11:50 - otázka od Martinka
pán Hrdlička,prečo ste na kandidátku vzali komedialneho pánaĽuptáka, ktorý nevedel príst na meno pánu Kočnárovi a teraz spolu kandidujú
KSS si už dlhšiu dobu uvedomuje roztrieštenosť ľavice na Slovensku (Smer-SD nepovažujem za skutočnú ľavicu) a preto sme vyšli s iniciatívou pokúsiť sa aspoň v týchto voľbách zintegrovať všetko, čo má reálny záujem realizovať program KSS, ktorý je určite ľavicový. V zmysle tohoto sme na našej kandidátke dali priestor pánovi Ľuptákovi, pánovi Kočnárovi, ale aj ďalším nestraníkom a sympatizantom ľavicových hodnôt. Osobne som presvedčený, že v slovenskej politike prichádza obdobie pre konštituovanie reálnej a modernej ľavice a tomuto procesu chceme určite napomôcť.
23.01.2012 11:46 - otázka od imrich
dobry den, volby sa blizia preto by ma zaujimalo ci vasa strana bude pre potencialnych volicov robit tradicne predvolebne akcie ako je podavanie gulasu, pecenych klobas, piva ci palenky gratis... ak ano, tak napiste kedy a kde, vopred sa tesim, dakujem
Sklamem Vás, ale podobný typ volebnej kampane sme nikdy nerobili. Myslím si, že jeden gulášik, alebo klobáska nič nevyriešia. My ponúkame program, ktorého realizácia môže vyriešiť hlad, sociálnu odkázanosť, nezamestnanosť a mnoho iných vecí. Práve v našom programe je sila, ktorú občanom núkame. Priznám sa, že našim problémom je to, nájsť spôsob, ako náš program dostať k ľuďom. Tento problém spočíva v už spomínanej mediálnej blokáde a obmedzenosť našich ekonomických zdrojov. I napriek tomu pôjdeme medzi ľudí a chceme s nimi o problémoch našej spoločnosti otvorene diskutovať.
23.01.2012 11:42 - otázka od Karol
Zdravím ťa Jojo. Vo svojom živote som volil iba raz a to bolo ešte v 90. rokoch, odvtedy domáce politické dianie zaryto ignorujem. Po rokoch opäť zvažujem, že by som zašiel k vol. urne a dal hlas práve vám, ale dajme si ruku na srdce - je KSS schopná zrevitalizovať štát, v ktorom sa vyše 20 rokov kradlo, humplovalo a zavádzalo a ktorý je vďaka tomu chudobný ako kostolná myš? Existuje ešte vôbec cesta späť Dodo?
Ďakujem za reakciu. Naozaj, naša spoločnosť sa nachádza v zúfalom stave. Musím však zdôrazniť, že ani KSS nechce ísť späť. Je nevyhnutné poznať súčasnú dobu a hľadať také riešenia, ktoré budú v prospech väčšiny občanov. Akási revitalizácia Slovenska je určite možná a potrebná, avšak vyžaduje si riešenia dlhodobejšieho charakteru. Aj preto ideme do volieb s programom, ktorý hovorí o riešení tých najbolestivejších problémov. Ja osobne som presvedčený, že ľudstvo, pokiaľ si chce zachovať svoju existenciu, musí ísť inou cestou. Cestou skutočnej sociálnej solidarity, adekvátneho prerozdeľovania zdrojov, cestou ohľaduplnosti a vzájomnej tolerancie. Vo svete sú aj krajiny, ktorým sa to celkom darí. Môžem spomenúť zaujímavý model socializmu v Číne, Vietname, Bielorusku, Kube, v krajinách Latinskej Ameriky, ale i napríklad Sýrii. Aj Európa sa dnes zrejme nachádza v istom bode zlomu a bude sa treba rozhodnúť, či pokračovať v realizovaní primitívneho neoliberalizmu, alebo dať prednosť hľadaniu iných sociálnych modelov.
23.01.2012 11:35 - otázka od adam weisshaupt
1) z čoho chcete hradiť sociálny štát v dobe krízy? 2) súhlasíte s videním sveta, podľa ktorého je za všetkým úzky okruh ľudí? 3) poznáte sa so šéfom Penty Haščákom? ste kamaráti?
1) Na danú otázku som už odpovedal. Podmienkou existencie skutočného sociálneho štátu je existencia silného štátneho sektoru, zdanenie vyšších príjmových kategórií spoluobčanov. Je nevyhnutné, aby zisky, vyprodukované na Slovensku zostávali na Slovensku a prostredníctvom nich by štát mohol plniť svoje poslanie, ktoré u občanov garantuje Ústava. 2) S konštatovaním v otázke č. 2 môžem vo veľkej miere súhlasiť, pretože svet je naozaj riadený najbohatšími ekonomickými skupinami, ktoré sú bezohľadné voči ostatným občanom planéty. 3) Uvedený pán mi je známy zrejme tak ako Vám a nie je mojim kamarátom...
23.01.2012 11:31 - otázka od .
myslite si ze fico je pravy laviciar? aj vy ste chodili pred revoluciou na maltu??
Nerád by som nejak významne v tomto momente robil kampaň Robertovi Ficovi, ten má dostatok ekonomických zdrojov i dostatok mediálneho priestoru. Musím však povedať, že naša skúsenosť posledných rokov nasvedčuje tomu, že Smer-SD je ľavicová len vo svojich vyhláseniach a sľuboch. Myslím si, že od skutočnej lavicovej politiky sú veľmi vzdialení. Je to strana, v ktorej špičkách pôsobia jedni z najbohatších ľudí v našej krajine a ich skutky sú podobné tým, ktoré robia aj pravicoví politici. Sociálna demokracia nehovorí o tom, ako chce skutočne koncepčne riešiť problémy, ktoré naša spoločnosť má. Robia len kozmetické úpravy našej legislatívy, ktoré nakoniec vo vzťahu k občanovi nič neriešia.
23.01.2012 11:27 - otázka od otazka
Ako by ste predvedčili mňa, stredoľavého liberála a najmä individualistu, aby vás volil?
Je potrebné poznať pravdu o našej strane, reálne sa snažiť pochopiť históriu, poznať súčasnú realitu na Slovensku i vo svete a nadväzne na to poznať i program KSS, ktorý som sa už snažil prezentovať. I liberalizmus má niektoré pozitívne stránky, avšak nemôže byť realizovaný proti väčšine ľudí len v záujme sledovania svojich osobných záujmov. Je potrebné si uvedomiť, že štát ako spoločenstvo ľudí má voči nim isté poslanie i istú ochrannú funkciu voči svojim občanom.
23.01.2012 11:24 - otázka od Katarína Ambrózová
Pán Hrdlička, prečo KSS nevenuje dostatočný priestor PR a práci s mladými? Nemyslíte si, že socialistické ideály dnes môžu osloviť intelektuálnejšie vrstvy mládeže?
Nie je pravda, že by sa KSS nesnažila osloviť mladých ľudí. Nie je pravda, že by sme sa nesnažili s nimi spolupracovať. Konkrétnym dôkazom je i fakt, že v týchto parlamentných voľbách sú na našej kandidátnej listine na popredných miestach zaradení práve mladí ľudia. NA prvých desiatich miestach máme štyroch ľudí vo veku do 35 rokov. Kontakt s mladšou generáciou je značne poznamenaný permanentnou mediálnou blokádou a neustále sa vyhrocujúcim antikomunizmom v našej spoločnosti a prekrúcaním našich novodobých dejín.
23.01.2012 11:21 - otázka od ooOOOooo
čítal si novú Štrougalovu knihu? :-)
Počul som o nej. Zatiaľ som sa k nej však nedostal.
23.01.2012 11:21 - otázka od f.denzel
Čo ponúkate voličom? Prečo by mali voliť práve vás? A čo si myslíte o Gorile?
Náš program ako jediný spomedzi všetkých politických strán je skutočnou alternatívou. Prečo? Dnes na nič v spoločnosti nie sú prostriedky a všetci naprieč celým politickým spektrom hovoria o sociálnom štáte, o bezplatnom zdravotníctve, bezplatnom školstve, o vyššej úrovni dôchodkov i platov. Avšak ani jedna z politických strán nemá koncepciu, odkiaľ vziať prostriedky na to, aby bol štát skutočne sociálny a plnil si úlohy voči svojim občanom. KSS má program "záchrany Slovenska," v ktorom sa snažíme nájsť odpovede na tieto otázky. Prioritou nášho programu je v prvom rade demokratizácia ekonomického systému a teda v rámci nej hlásame, že je nevyhnutné, aby popri súkromnom sektore existoval i silný národný - štátny i družstevný sektor. Sme svedkami toho, že dnes 80 percent ziskov, vyprodukovaných v podnikoch na Slovensku, odchádza za hranice našej vlasti a štátu zostáva len úbohých 20 percent. To je málo na zabezpečenie sociálneho štátu. Ako som už uviedol, ďalšou prioritou KSS je reforma daňovej politiky a vrámci nej zrušenie rovnej dane a zavedenie dane progresívnej. Hlásame nevyhnutnosť prehodnotenia privatizácie, ktorá v našej spoločnosti prebehla po roku 1990 a s vyvodením konkrétnej zodpovednosti voči tým, ktorí konali v rozpore so záujmami nášho národa a okradli ho. Nebudem v tejto chvíli podrobnejšie predstavovať náš volebný program. Záujemcovia si ho môžu podrobne pozrieť na našej webovej stránke www.kss.sk. Gorila... Pre nás to nie je nič nové. Dlhodobo sme poukazovali a poukazujeme na prepojenosť slovenských ale i neslovenských ekonomických, kapitálových skupín na naše politické špičky. 22 rokov sme svedkami toho, ako poprední politici konajú práve v záujme ekonomických skupín a v rozpore so záujmami občanov Slovenska. Privatizácia a likvidácia našich štátnych podnikov i poľnohospodárskych družstiev sú taktiež toho svedectvom.
23.01.2012 11:11 - otázka od inconnu
Dobry den, p. Hrdlicka, chcem sa vas spytat 1) na kolko percent si trufate 2) s kym by ste chceli utvorit vladu?
Ideme do volieb ako ostatné politické strany so zámerom získať čo najlepší výsledok. Netajíme sa ambíciou prekročiť hranicu, umožňujúcu vstup do parlamentu. Plne si uvedomujeme, že práve v dobe, v ktorej takmer o všetkom rozhodujú ekonomické zdroje i mediálny vplyv, je to pre nás ťažšia úloha. Sme stranou, ktorá nemá za sebou žiadnych silných sponzorov, čo značne limituje naše možnosti, avšak na druhej strane je to veľké pozitívum práve v tom, že nemáme zviazané ruky žiadnymi záväzkami voči ekonomickej loby. Sme za spoluprácu so všetkými, ktorým skutočne záleží na osudoch našich ľudí. Sme za spoluprácu so všetkými, ktorí si uvedomujú nevyhnutnosť realizovať štrukturálne zmeny v spoločnosti. Mám na mysli v prvom rade posilnenie úlohy štátneho sektoru, prehodnotenie privatizácie, zavedenie progresívnej dane a budovanie skutočného sociálneho štátu.
23.01.2012 11:06 - otázka od viteazul
kde ste prisiel ku svojim lavicovym nazorom? nie je vase presvedcenie uz prezitkom, najma teraz kd sa vsetko ruti a je treba kompletne nove myslenie?
Môj svätonázor bol v prvom rade ovplyvnený výchovou v domácom prostredí, ktoré bolo charakterizované vyznávaním takých hodnôt, ako je humanizmus, sociálna spravodlivosť a solidarita. Moje presvedčenie bolo ďalej ovplyvnené záujmom o históriu i filozofiu, čo som neskôr študoval aj na vysokej škole. Práve toto štúdium ma presvedčilo o tom, že celé dejiny ľudstva sú snahou ľudí o čo najlepšie usporiadanie spoločenských pomerov. Som presvedčený, že myšlienky hľadania alternatívnych modelov spoločenského usporiadania voči súčasnému kapitalizmu nie sú prežitkom, ale nevyhnutnou potrebou. Denno-denne sa presviedčame pod vplyvom celosvetovej hospodárskej krízy a permanentného zhoršovania sociálno-ekonomickej situácie ľudí, že súčasný systém zlyháva, že zlyháva vláda voľného trhu a že je potrebné sa vrátiť k myšlienkam sociálneho humanizmu.
23.01.2012 11:01 - otázka od peter
ako chcete presvedčiť voločov,že už nie ste tá KSS s nomenklatúrnymi kádrami,ako v bývalom režime.Držím palce nech sa vám to aspoň čiastočne podarí.
Vážení čitatelia Topiek, v prvom rade Vás pozdravujem a teším sa na diskusiu s Vami. K prvej otázke: KSS ako politická strana obnovila svoju činnosť v roku 1992. Vo svojom programe nadväzuje na všetky pozitívne výsledky, ktoré dosiahla československá spoločnosť v rokoch 1945 až 1989. Sme si vedomí toho, že aj počas týchto rokov sa udialo množstvo chýb, boli realizované aj mnohé omyly. K týmto negatívam minulého obdobia sa snažíme byť veľmi kritickí a zároveň realistickí. Z týchto chýb a omylov sa snažíme poučiť. Chcem ešte dodať, že v dnešnej KSS sú väčšinou noví ľudia, stredná i mladšia generácia. Mnohí bývalí členovia KSČ sú dnes vo viacerých ostatných politických stranách.

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu