Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Voliči Smeru preferujú lepšie podnikateľské prostredie pred investíciami

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Viac ako 44 % Slovákov sa prikláňa k názoru, že najúčinnejším liekom na boj proti nezamestnanosti je zlepšenie podmienok pre samotných zamestnávateľov. Podľa výsledkov prieskumu agentúry MVK tak ide o najväčšiu skupinu ľudí presadzujúcich menej zásahov do podnikania, nižšie dane a odvody či pružnejší Zákonník práce.

Alternatívny názor, teda podpora zamestnanosti cez investovanie štátu do výstavby veľkých verejných stavieb ako diaľnice či elektrárne, podporuje 27,6 % účastníkov prieskumu. "Väčší prínos opatrení na zlepšenie podnikateľského prostredia pred verejnými investíciami z hľadiska vytvárania nových pracovných miest uznávajú voliči všetkých najväčších strán, vrátane Smeru-SD," dodáva MVK.

Medzi sympatizantmi sociálnych demokratov je pomer preferencií podpora podnikateľského prostredia verzus verejné investície tesný, a to 40,2 % ku 37,3 %. Voliči stredopravých strán sú výraznejšie naklonení zlepšovaniu podnikateľského prostredia. Pri KDH je pomer 46,2 % ku 29,3%, OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti 50,8 % ku 16,8 %, Most-Híd 52 % ku 24,7 %, SaS 53,1 % ku 20,3 % a najjednoznačnejšie je SDKÚ-DS 62,8 % ku 14,4 %.

Agentúra MVK uskutočnila prieskum v dňoch 5. až 11. januára tohto roka na vzorke 1145 respondentov, ktorá bola reprezentatívna pre populáciu SR z hľadiska pohlavia, veku, vzdelania, národnosti, veľkostných kategórií sídiel a regiónov. Účastníci odpovedali na otázku "Ktoré opatrenie by, podľa vás, prinieslo viac nových pracovných miest?", a to výberom medzi zlepšovaním podnikateľského prostredia a veľkými verejnými investíciami.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu