Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Svet sa dnes rozlúči s Václavom Havlom

Václav Havel
Václav Havel

PRAHA - Česká verejnosť spolu s českými a svetovými lídrami sa v piatok poslednýkrát rozlúčia so zosnulým exprezidentom Václavom Havlom, ktorý zomrel v nedeľu vo veku 75 rokov. O 12. hodine sa rozozvučia na tri minúty zvony všetkých kostolov a kaplniek v celej Českej republike.

Zádušná omša sa začne o 12:00 minútou ticha a zvukom sirén. Minútou ticha, ktorá na pravé poludnie zavládne v celej ČR, sa začne obrad v pražskej Katedrále svätého Víta, Václava a Vojtecha. Omšu bude viesť arcibiskup pražský Dominik Duka a biskup Václav Malý. Súčasťou poslednej rozlúčky v chráme na Pražskom hrade bude šestica modlitieb. O hudobný sprievod sa postarajú Česká filharmónia a Pražský filharmonický zbor. Mal by zaznieť aj text listu, ktorý k úmrtiu Václava Havla zaslal prezidentovi Václavovi Klausovi pápež Benedikt XVI.

Približne o 13:45 vystúpi s prejavom český prezident Václav Klaus, minister zahraničných vecí Karel Schwarzenberg ako aj bývalá americká ministerka zahraničia českého pôvodu Madeleine Albrightová. Po nich so smútočným prejavom vystúpi aj biskup Malý. Verejnosť bude môcť obrad sledovať v priamom prenose na veľkoplošných obrazovkách, ktoré búdou umiestnené na II. nádvorí Pražského hradu a na Hradčanskom námestí. Vojaci Posádkového veliteľstva v piatok tiež vzdajú poctu svojmu bývalému najvyššiemu veliteľovi vystrelením 21 delostreleckých sálv.

Na rozlúčkovej ceremónii zaspieva americká speváčka Suzanne Vega, zatiaľ čo Lou Reed sa ospravedlnil. Po obrade bude Havlovo telo v súlade so želaním rodiny spopolnené. Jeho popol bude po Vianociach, možno 27. decembra, pochovaný v rodinnej hrobke na pražskom cintoríne.

V piatok večer sa v pražskej Lucerne uskutoční pre Havla - fanúšika rocku, jazzu a ďalších moderných hudobných žánrov - koncert. Okrem iných vystúpia Plastic People of the Universe, Garage a Velvet Underground Revival, rovnako ako legendy novej vlny Jasná páka, voľne prepojená s Hudbou Praha. Mladších hudobníkov budú reprezentovať Tata Bojs či Dan Bárta. Hradišťan prinesie na pódium trochu moravskej hudby, slovenskú scénu bude reprezentovať Bez ladu a skladu a Živé kvety. Kino bude venované filmovým projekciám a divadlu, v priestore kaviarne budú vystavené fotografie Václava Havla.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu