Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Agentúra Pohoda pripravuje spomienkový koncert na Václava Havla

Václav Havel
Václav Havel

BRATISLAVA - Drahý Václav je názov spomienkového koncertu na zosnulého československého exprezidenta a spisovateľa Václava Havla, ktorý sa uskutoční v utorok 27. decembra v Bratislave. Program sa bude odohrávať na dvoch miestach, bude nimi open-air pódium na Námestí SNP a neďaleký klub A4. Informáciu poskytol Mário Gešvantner, PR manažér agentúry Pohoda festival.

„Je jediné ekumenické nebo, volá sa bigbeatové nebo a v ňom len jediný zo svätých nie je hudobník – a to je Svätý Václav. Václav Havel,“ uviedol na margo vzniku myšlienky koncertu jeden z organizátorov, dobrý priateľ Václava Havla Agnes Snopko.
      
Na koncerte, ktorý sa začne o 17.00 na Námestí SNP, nemôže chýbať legendárne české undergroundové zoskupenie The Plastic People of the Universe. Václav Havel bol nehrajúcim členom skupiny, u neho v stodole jeho chalupy na Hrádečku skupina po zákazoch koncertovala, ich kriminalizácia a zákaz slobodnej tvorby boli jedným z dôvodov vzniku Charty 77. Michael Kocáb, blízky priateľ a spolupracovník Václava Havla odspieva pesničky legendárneho Pražského výběru spolu so skupinou Karpatské chrbáty. Podujatie otvorí vystúpenie hudobného mága Mariána Vargu, ďalej vystúpia slovenské skupiny Bez ladu a skladu, Živé kvety, Longital a Chasidské piesne.
      
Program v A4-ke bude mať komornejší charakter. O 20.45 dianie v klube otvorí Silvie Krobová, pesničkárka z vedľajšej chalupy z Hrádečku, dcéra Havlovho priateľa, suseda a súputnika, režiséra a šéfa Divadla na tahu Andreja Kroba. Divadlo na tahu uvedie Havlove jednoaktovky Protest a Audience. Zaspieva aj Zuzana Homolová.
      
„Vďaka odvahe ľudí ako Václav Havel môže u nás existovať slobodná tvorba, slobodné stretávanie, slobodné festivaly a slobodné koncerty. Stretnutím na koncerte Drahý Václav mu chceme za tento dar symbolicky poďakovať, verím že sa nás stretne veľa,“
dodáva pre médiá za organizátorov Michal Kaščák.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu