Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Sestra boromejka prehovorila: Havlove posledné hodiny pred smrťou!

Dagmar Havlová potrebuje po smrti manžela útechu
Dagmar Havlová potrebuje po smrti manžela útechu (Zdroj: ČTK)

PRAHA - Sestra Veritas Holíková, žena, ktorá so zosnulým prezidentom Václavom Havlom bola v posledných jeho minútach, pre server Aktualne.cz opísala posledné chvíle pred jeho smrťou. Prezident podľa nej vedel, že čoskoro zomrie, a chcel, aby sa to stalo na Hrádečku.

Podľa sestry Veritas odišiel presne tak, ako by si predstavoval. "Jeho žena aj jeho osobný lekár Tomáš Bouzek mu sľúbili, že ho v žiadnom prípade nenechajú previezť do nemocnice," povedala sestra. Chcel zomrieť na Hrádečku, na mieste, ktoré miloval. Milujúca Dagmar mu vyhovela aj v tomto prianí.

Na Hrádeček mala doraziť z Prahy v sobotu a Václav sa na ňu veľmi tešil. Večer potom spolu s ňou a sestrou Veritas, ktorá práve prevzala službu, preberali, ako prebehnú vianočné sviatky a rozhodli sa, že zostanú na Hrádečku. Ráno s ním sestra hovorila krátko po siedmej hodine. Príchod Dagmar Havlovi prospel, bol vraj v oveľa lepšej nálade ako v sobotu a hovoril zreteľnejšie. To sestra tiež napísala jeho osobnému lekárovi Tomášovi Bouzekovi, ktorý Havlovi naordinoval zodpovedajúce množstvo liekov.

Prezident jej potom povedal, že potrebuje ešte chvíľu spať, čo vraj robil bežne a sestra odišla. Havel v pokoji spal, keď však prišla o pol desiatej, cítila, že sa niečo zmenilo. "Taký dych majú ľudia, ktorí sa blížia smrti. Čoskoro medzi 9:45-50 naraz prišla chvíľa, že sa už nenadýchol. Bolo to, ako keď zhasne sviečka, tak tiché," povedala serveru Aktualne.cz.

Sestra Veritas v rozhovore opísala aj to, ako sa o smrti milovaného manžela dozvedela pani Dagmar. "Išla som za pani, ale ona už bola na ceste do izby a hovorila, že vie, čo jej idem povedať. Zostali tam o samote a ja som šla volať doktorovi Bouzkovi. Potom sme sa pri gauči, kde zomrel, striedali s jeho pani až do druhého dňa ráno," opísala posledné lúčenie manželov Havlovcov sestra.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu