Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Posledný odkaz Václavovi Havlovi (†75) do neba: Ľudia vytiahli kľúče a štrngali nimi!

Dagmar Havlová (vľavo) počas pohrebu manžela Václava. Zobraziť galériu (18)
Dagmar Havlová (vľavo) počas pohrebu manžela Václava.

PRAHA – Svet sa rozlúčil s vodcom nežnej revolúcie Václavom Havlom (†75). Do Prahy prišli na štátny a cirkevný pohreb aj viacerí svetoví lídri. O dvanástej sa minútou ticha a zvonením zvonov začala v Chráme sv.Víta bohoslužba, po ktorej rakvu previezli do krematória v Strašniciach, kde sa následne konal súkromný pohreb za prítomnosti rodiny. Celý smútočný akt sprevádzali prísne bezpečnostné opatrenia.

14:24 Pohreb exprezidenta Václava Havla sa skončil. Sledovali ho tisícky ľudí priamo na námestiach, rovnako aj množstvo turistov zo zahraničia.

14:20 Počas odchodu auta s rakvou prezidenta davy ľudí tlieskajú, symbolicky štrngajú kľúčmi.

Potlesk Václavovi Havlovi do
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: SITA)


14:15
Liturgický sprievod opustil Chrám sv. Víta, na hradnom nádvorí stoja politici a čakajú na poslednú cestu prezidenta z Hradu.
Pohreb exprezidenta Václava Havla
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: SITA)


14:11 Dagmar Havlová odchádza z katedrály smutná, napriek tomu sa drží a neplače. Rakva zahalená českou vlajkou smeruje do strašnického krematória, kde sa so zosnulým rozlúči jeho rodina.

14:10 Na Hradčanskom námestí stoja davy ľudí.

14:06 Zvony sa opäť rozozvučali. Rakvu nebohého Václava Havla vojaci vynášajú z katedrály. Nasledoval krátky rozpačitý potlesk. Väčšina prítomných si chcela pamiatku na exprezidenta uctiť mlčaním.
Pohreb exprezidenta Václava Havla
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: SITA)


14:03 Katedrálou znie česká hymna Kde domov múj a delostrelecké salvy. Na Petříne páli 21 čestných sálv.

14:00 Pokračuje pokropenie rakvy sprevádzané biblickou piesňou Antonína Dvořáka Pri riekach babylonských.

13:58 So smútočným prejavom vystúpil biskup Václav Malý. Podľa neho Václav Havel celý život niesol kríž - nielen svoju chorobu, ale aj slávu. Ocenil Havlovu statočnosť, tak občiansku ako aj statočnosť, keď sa niekoľkokrát v živote ocitol tvárou v tvár smrti.


13:51 Katedrálou znie Svatováclavský chorál, ktorý sprevádza český národ počas celých dejín.

13:49 Madeleine Albrightová vystúpila s prejavom v češtine.
Pohreb exprezidenta Václava Havla
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: SITA)


13:44 Nasleduje Karel Schwarzenberg. Jeho príhovor priviedol Dagmar Havlovú k úsmevu, zrejme preto, že priamo oslovil menom aj ju.

Jeden z mála momentov, keď sa Dagmar Havlová usmievala.
Pohreb exprezidenta Václava Havla
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: SITA)

13:36
Český prezident Václav Klaus si pri svojom prejave pomáha pripraveným textom. Pripomenul, že svet prišiel o Václava Havla, napriek tomu mnohé jeho myšlienky zostali: "Neodchádza myšlienka, že sloboda je hodnotou, ktorá stojí za to prinášať obete," uviedol.

13:31 Do katedrály vstúpili vojaci so slávnostnými štandardami. Už o pár minút začne posledná časť rozlúčky, na ktorej s prejavom vystúpia český prezident Václav Klaus, šéf diplomacie a niekdajší Havlov kancelár Karel Schwarzenberg a exministerka zahraničných vecí USA Madeleine Albrightová.

13:27 Dagmar Havlová so zavretými očami počúva spev zboru.

13:24 Prítomní smútiaci pristupujú k svätému prijímaniu (eucharistii). Medzi nimi aj Mikuláš Dzurinda. Nicolas Sarkozy zostáva v lavici a premáha slzy.
Pohreb exprezidenta Václava Havla
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: SITA)


Predseda Európskej komsie
Jose Barroso
Posledný odkaz Václavovi Havlovi
Zobraziť galériu (18)


13:23 Pokračuje latinský chorál Agnus Dei (Baránok Boží).


13:20 Z katedrály, v ktorej je veľká zima, museli vyviesť herca Pavla Landovského kvôli jeho slabému zdraviu. Von išla aj Marta Kubišová.

13:18 Všetci prítomní pokračujú v speve Otče náš v latinčine (Pater noster).

13:11 Najmenej dve stovky voľných miest v katedrále zostali voľné, informuje reportér idnes.cz.


13:05 Smútočná omša pokračuje obetovaním.

13:01 Slovenský prezident Ivan Gašparovič sedí v jednom rade s francúzskou hlavou štátu Nicolasom Sarkozym. Obaja so sklopeným zrakom do zeme počúvajú spev chóru.


Zľava fínska prezidentka Tarja Halonen, luxemburský veľkovojvoda Henri, slovenský prezident Ivan Gašparovič a rakúsky prezident Heinz Fischer
Pohreb exprezidenta Václava Havla
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: SITA)

13:00
Svätá omša za zosnulého Václava Havla sa uskutoční dnes o 19:00 v Katedrále svätého Martina v Bratislave. Omšu bude slúžiť bratislavský arcibiskup metropolita Stanislav Zvolenský.

12:57 Sestry z kongregácie sv. Karla Boromejského, ktoré sa v ostatnom čase starali o prezidenta, prinášajú k oltáru obetné dary.

12:54 Prosby prednášal aj slovenský generálny biskup evanjelickej cirkvi Miloš Klátik.

12:52 Vo vnútri katedrály je veľmi chladno, prítomní sa chúlia do kabátov. Pavel Landovský, chorý herec na invalidnom vozíku, je zabalený do deky.

12:45 V poľskom meste Gdansk premenovali v piatok ulicu po zosnulom českom exprezidentovi Václavovi Havlovi. Mestská rada Gdanska, kde sa zrodilo protikomunistické hnutie Solidarita pod vedením Lecha Walesu, inaugurovala Triedu Václava Havla len pár hodín pred jeho pohrebom v Prahe. Podľa starostu Pawla Adamowicza ide o prvú ulicu pomenovanú po Havlovi.

12:39 Pražský arcibiskup Dominik Duka prednáša homíliu (kázeň). Pripomenul, ako spolu s Václavom Havlom hrávali vo väzení šachy. "Som ti vďačný za väzeňské chvíle vtedy tam a za svoju slobodu tu a teraz. Vidím ťa, ako ťa pred 22 rokmi víta kardinál Tomášek, vtedy starec dojatý k slzám, pretože sa dočkal slobody,"

12:34 Kňaz predčítava evanjelium podľa Jána: "Ježiš povedal zástupom. Každý, koho mi Otec dáva, príde ku mne a kto ku mne príde, toho určite neodmietnem, pretože som zostúpil z neba, nie aby som konal svoju vôľu, ale vôľu toho, kto ma poslal. A to je vôľa toho, ktorý ma poslal: aby som nestratil žiadneho z tých, ktorých mi dal, ale vzkriesil ich v posledný deň. Pretože to je vôľa môjho Otca: aby každý, kto vidí Syna a verí v neho, mal život večný. A ja ho vzkriesim v posledný deň."

Katedrálou znie Händelovo Alleluja

Pohreb Václava Havla

12:30
Smutné rekviem vystriedalo majestátne Alleluja G. F. Händela.

12:19 Po žalme 26 (27) nasleduje sekvencia Dies Irae - opäť z Dvořákovho Rekvia.

12:15 Česká televízia Prima odignorovala minútu ticha a ďalej vysielala film Santa Claus 3.

12:12 V katedrále sv. Víta, v mieste, kde mávali českí panovníci smútočné obrady od doby Václava II., začal štátny pohreb Václava Havla.

12:10 Modlitbu za Václava Havla predniesol pražský arcibiskup Dominik Duka. Smútoční hostia sa modlili s ním, napríklad vdova Dagmar a dcéra Nina jasne vyslovovali každé slovo. Smútoční hostia sa posadili, Josef Abrhám číta zo starozákonnej knihy Jób.

Dagmar Havlová prichádza do katedrály s okuliarmi v rukách, ktoré jej dovtedy zakrývali strhanú tvár.

Posledný odkaz Václavovi Havlovi
Zobraziť galériu (18)

 

12:09 Hradné nádvorie je pozorné. Ľudia v tichosti sledujú dianie v katedrále na obrovskej obrazovke. Dovnútra verejnosť nemohla z kapacitných dôvodov - oficiálne pozvané delegácie, Havlovi priatelia a hostia pozvaní rodinou ju zaplnili.

12:09 "Pápež vždy osobnosť Václava Havla obdivoval," povedal vyslanec Vatikánu.

12:06 Pápež spomenul Havlovu odvážnu obhajobu ľudských práv v čase, keď táto bola systematicky pošliapavaná.

12:01 Zvuky zvonov v celej krajine orámovali minútu ticha.

Posledný odkaz Václavovi Havlovi
Zobraziť galériu (18)

11:52 Katedrálou znie časť Requiem od Antonína Dvořáka, nazvaná Requiem aeternam. Hrá Česká filharmónia.

11:50 Zástupca hudobného klubu Radost FX rozdáva neďaleko Hradu trikolóry s čiernou stužkou. "Vyrobili sme ich cez noc asi dvetisíc," povedal asi tridsaťročný muž.

11:49 Olomoucký arcibiskup Jan Graubner, kardinál Miloslav Vlk, pražský arcibiskup Dominik Duka, pápežský legát Giovanni Copa ... V liturgickom sprievode kráčajú špičky českej katolíckej cirkvi.

11:47 Medzi smútočnými hosťami sú aj guvernér ČNB Miroslav Singer, niekdajší šéf Havlovej prezidentskej kancelárie Ivo Math či ekonóm a prezidentský kandidát z roku 2008 Jan Švejnar.

11:45 Nasledujú Clintonovci a Madeleine Albrightová. Krátko po nich prišla aj vdova Dagmar Havlová a prezident Václav Klaus s manželkou Líviou.

11:41 Na nádvorí Pražského hradu stoja stovky ľudí. Hradčanské námestie je takmer prázdne.

11:35 V katedrále sv. Víta sa už nachádzajú členovia českej vlády, Slovenský prezident Ivan Gašparovič, premiérka Iveta Radičová aj britský predseda vlády David Cameron.

Britský premiér David Cameron (v strede)

Posledný odkaz Václavovi Havlovi
Zobraziť galériu (18)

11:00 Na letisko dosadol slovenský vládny špeciál Jak-40. Na jeho palube je slovenský prezident Ivan Gašparovič, predsedníčka vlády Iveta Radičová, podpredseda Národnej rady Milan Hort, Mikuláš Dzurinda, Rudolf Schuster a Milan Čič.

10:45 S francúzskou delegáciou na čele s prezidentom Sarkozym priletel aj herec Alain Delon. Jeho príchod je prekvapením, české ministerstvo zahraničia ho totiž včera medzi oficiálnymi hosťami neuvádzalo.

10:41Do Prahy priletel predseda Európskej komisie José Manuel Barroso.

10:37 Na Pražský hrad dorazila kanadská pesničkárka Suzanne Vega. II. hradným nádvorím prešiel aj expremiér Mirek Topolánek, bývalý šéf zelených Martin Bursík s partnerkou Katarínou Jacques, súčasný šéf zelených Ondřej Liška alebo dokumentaristka Olga Sommerová. Všetci sú medzi pozvanými smútočnými hosťami.

10:36 Na ruzyňskom letisku pristálo lietadlo s francúzskou delegáciou, ktorú vedie prezident Sarkozy. Prileteli aj Slovinci vrátane prezidenta Turka.

10:34 Mestské informačné centrum v Litoměřiciach vystavilo krištáľový odtlačok dlane Václava Havla.

10:33 Ľudia sa správajú disciplinovane, na začiatok obradu čakajú na Hradčanskom námestí. Dorazili aj rodičia s malými deťmi, cez nádvorie chodia smútoční hostia. Medzi nimi je aj niekdajší Havlov hovorca Ladislav Špaček.

10:35 Do hlavného mesta ČR dorazil aj belgický princ.

10:22 Britská televízia BBC robí z pražského pohrebu Václava Havla od rána živé vstupy do vysielania.

10:05 Hostia, ktorí boli pozvaní na smútočný obrad, dostali upozornenie, aby sa poriadne obliekli. V katedrále je totiž obrovská zima, keďže nie je možné tu kúriť. Aby neochoreli členovia Českej filharmónie a aby im nezamrzli hudobné nástroje, budú hrať na špeciálne vyhrievanom koberci.

10:00 Presne o dvanástej sa v Česku a na Morave zastaví na jednu minútu život. Rozozvučia sa zvony, budú húkať sirény, vlaky a autobusy hromadnej dopravy budú trúbiť.

9:59 V Prahe pristál špeciál USA. Na jeho palube sú manželia Clintonovci a osobná Havlova priateľka Madeleine Albrightová.

Špeciál USA
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: čt24)


9:30 Na Hradčanskom námestí sa schádzajú tisíce ľudí. Medzi nimi novinári a turisti z celého sveta, dokonca aj z Číny.  

9:20 Vojaci začali prenášať rakvu s pozostatkami bývalého prezidenta z Vladislavskej sály do katedrály sv. Víta.

9:06 Okolie pražského letiska strážia desiatky ostreľovačov a ozbrojených vojakov.

9:00 Na pražské letisko je naplánovaný prílet 27 špeciálov z celého sveta. Priletieť má Hillary Clinton, jej manžel Bill, britský premiér David Cameron či francúzsky prezident Nicolas Sarkozy.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu