Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Česi plačú: Za Havla pália sviečky, jeho fotky si dávajú do okien

Na Václavskom námestí horia sviečky. Mnohí rodičia vysvetľujú deťom, kto bol Václav Havel Zobraziť galériu (7)
Na Václavskom námestí horia sviečky. Mnohí rodičia vysvetľujú deťom, kto bol Václav Havel

PRAHA - Česi sa po celej republike spontánne zišli, aby si uctili pamiatku zosnulého exprezidenta Václava Havla. Na jeho počesť sa rozozneli aj zvony na mnohých kostoloch, k čomu popoludní vyzval pražský arcibiskup Dominik Duka. Ľudia sa zvolali cez internet, na významných miestach zapaľujú sviečky a kladú kvety. Podľa portálu idnes.cz si dávajú fotografie Havla do okien.

"Zomrel ten, ktorý vedel, čo je strata slobody, popieranie dôstojnosti človeka, čo je útlak a väzenie. Som presvedčený, že všetci, naprieč celou spoločnosťou bez ohľadu na politické, či náboženské presvedčenie sme povinní mu vzdať česť a vďaku," uviedol arcibiskup Dominik Duka a odkázal:"Na jeho pamiatku nech sa dnes rozoznejú všetky zvony všetkých kostolov a kaplniek v našej krajine o 18. hodine."

Ľudia už popoludní začali nosiť sviečky a kvety na Národnú triedu, k pamätníku pripomínajúcemu udalosti nežnej revolúcie. "Toľko som sa s ním stotožňovala. Je to, ako by mi zomrel niekto naozaj blízky," povedala so slzami v očiach jedna z Pražaniek.

Ďalší spomínajú na exprezidenta pred jeho vilou na pražskej Ořechovce. Sviečky horia aj na nádvorí Pražského hradu, kam sa ľudia zvolali cez komunitné internetové siete. "Sviečky na Hrad, čo viac povedať," stálo na Facebooku pri pozvánke.

Na 18. hodinu sa ľudia zvolali aj k soche svätého Václava na pražskom Václavskom námestí. Tamojšia pietna akcia je údajne väčšia ako tá na Hrade. Stovky ľudí priniesli sviečky a kvety. Jeden z prichádzajúcich čítal do mikrofónu úryvky z knihy Václava Havla a Karla Hvížďaly Diaľkový výsluch.

Zhromaždení rozvinuli nad svojimi hlavami veľkú českú vlajku. Z reproduktorov zaznela Modlitba pre Martu, teda jeden z hlavných songov takzvanej zamatovej revolúcie, ktorej bol Havel vedúcou osobnosťou. Ekonóm Tomáš Sedláček v prejave poznamenal, že aj keď Havel zomrel, jeho motto, podľa ktorého zvíťazí pravda a láska nad klamstvom a nenávisťou, zostane nesmrteľné.

Na pietnej akcii nechýbala ani česká vlajka

Česi plačú: Za Havla
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Pri modlitbe pre Martu mnohí ľudia spontánne zdvihli ruky s prstami do tvaru písmena "V"; potom zvonili kľúčmi rovnako ako v novembri 1989 a so slzami v očiach skandovali: "Nech žije Havel". Po ukončení zhromaždenia sa ľudia vydali na Kampu, kde sa na brehu Vltavy rozhorela na Havlovu pamiatku vatra. Organizátori tam tiež rozvinuli veľké plátno, na ktorom bol podpis Václava Havla s charakteristickým srdiečkom.

Václavské námestie osvetľujú stovky sviečok a kahancov

Česi plačú: Za Havla
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Česi plačú: Za Havla
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

K pietnym zhromaždeniam sa ale nezvolávali ľudia iba do Prahy. Prostredníctvom internetu sa v Brne ohlásila pietna akcia nazvaná Nenechajme zomrieť Havla v nás.

"Dnes zomrela veľká osobnosť našej histórie, osoba, ktorá nás sprevádzala až doteraz celými našimi životmi, myslíme, že práve dnes je tá chvíľa, kedy by sme mali ukázať náš rešpekt tomuto mužovi a ísť zapáliť sviečku," napísali organizátori piety Hubert Ondra a Martin Ondra.

Krátko po druhej hodine prišli prví ľudia zapáliť sviečky k morovému stĺpu na brnianskom námestí Slobody. "Bol veľká osobnosť. Nielen česká, ale aj svetová. Jeho smrť je čerstvá správa, takže to veľa ľudí asi ešte nevie. Dúfame, že tu čoskoro bude plápolať sviečok oveľa viac," rozprávali Kristýna Lambieová a Zdeněk Sebel, keď trpezlivo opakovane zapaľovali svoje sviečky zhasínané vetrom.

Spomienka pri pamätníku nežnej revolúcie v Prahe

Česi plačú: Za Havla
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

 

Česi plačú: Za Havla
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu