Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Posledné gesto lásky: Havel prepísal majetok na Dagmar

Václav Havel s manželkou Dagmar
Václav Havel s manželkou Dagmar

PRAHA - Akoby tušil, že mu nezostáva veľa času, v polovici októbra prepísal Václav Havel legendárnu chalupu Hrádeček, centrum disidentského odporu a miesto jeho srdcu najmilšie, na svoju manželku Dagmar. Tá po jeho boku stála do poslednej chvíle. Bolo to jedno z ostatných verejných gest lásky voči jeho milovanej žene.

"Dúfam, že to nie je predzvesť toho, že si prezident usporadúva svoje veci pred smrťou," povedal vtedy Blesku niekdajší disident a Havlov známy Stanislav Penc. Ukázalo sa však, že bol blízko pravde.

Havlovci síce označovali prevod exprezidentových nehnuteľností len za "technický" krok, ale optikou smutných udalostí, ktoré rodinu stretli, sa zdá, že Havel chcel svoj ​​Hrádeček vložiť do rúk najspoľahlivejších a zároveň svoju ženu zaistiť.

Hrádeček kúpil Havel už v roku 1967 so svojou prvou manželkou Olgou za 25-tisíc na inzerát. Razom sa z neho stalo centrum boja proti režimu. Havel sa tam stýkal s kamarátmi disidentov a nejakú dobu tam aj trvalo býval. Po roku 1989, keď sa stal prezidentom tam dokonca prijímal aj niektoré štátne návštevy, napríklad svoju priateľku Madeleine Albrightovú alebo vtedajšieho generálneho tajomníka OSN Koffi Annana. V posledných rokoch potom jazdil na Hrádeček predovšetkým relaxovať a liečiť sa z dlhotrvajúcej choroby.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu