Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Už aj súkromní lekári hrozia prerušením práce

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Súkromní lekári chcú ostať pri pacientoch, zároveň však upozorňujú, že ďalšie zníženie platieb za poistencov štátu, môže byť pre zdravotníctvo katastrofou. "Asociácia súkromných lekárov rozhodne o ďalšom postupe na mimoriadnom valnom zhromaždení 14. decembra 2011, vrátane možností vypovedania zmlúv zdravotným poisťovniam, prípadne prerušenia práce v našich ambulanciách," informoval prezident asociácie Ladislav Pásztor.

Podľa neho síce ďalšia radikalizácia nálad nikomu neprospeje, asociácia však chce upozorniť aj na problémy súkromných ambulantných lekárov. "Ceny bodu a kapitácie sa nezvýšili od roku 2007, naše príjmy neustále klesajú. Ambulantný sektor funguje spoľahlivo, platí dane aj odvody a nikdy nás nebolo potrebné oddlžovať. Ďalšie zníženie príjmov ohrozí aj stabilitu ambulantného sektora," tvrdí Pásztor.

Súčasná kritická situácia v zdravotníctve potrebuje podľa súkromných lekárov nutne riešenie. "Je čoraz viac zrejmé, že ide o krízu vzťahov a hodnôt, a len peniazmi sa problémy nevyriešia," tvrdí ich asociácia. Tá pritom vyjadrila podporu lekárom, ktorí podľa nej bojujú za lepšie zdravotníctvo. "Túto podporu budeme realizovať tým, že ambulantnú starostlivosť budeme naďalej poskytovať," informujú súkromní lekári.

Zároveň však dôrazne vyzývajú poslancov parlamentu, aby si pri schvaľovaní zákona o štátnom rozpočte na rok 2012 plne uvedomili svoju zodpovednosť za krízu slovenského zdravotníctva, keď pred rokom schválili zníženie platby za poistencov štátu. Ďalšie zníženie platby za poistencov štátu však údajne môže priniesť katastrofálnu situáciu. V stredu poslanci neschválili zvýšenie platby na 4,37 % z vymeriavacieho základu, tá tak podľa všetkého bude na úrovni 4 %. Aktuálne je vo výške 4,32 %.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu