Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Väčšina Slovákov je proti lekárom: 77 percent chce núdzový stav!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Súčasný protest Lekárskeho odborového združenia za zvyšovanie platov lekárov nepodporuje takmer 60 % občanov. Vyplýva to z telefonického prieskumu, ktorý vykonala agentúra Polis Slovakia v spolupráci s agentúrou SITA.

Za protest je pritom necelých 35 % opýtaných. Takmer 43 % Slovákov si zároveň myslí, že lekári na Slovensku sú dostatočne finančne ohodnotení, necelých 39 % má názor opačný.

Vládou navrhovaný rast miezd v priemere o 300 eur pritom považuje za primeraný 53,6 % Slovákov. Viac ako štvrtine sa to zdá veľa, 14 percentám opýtaných naopak málo. Odborári žiadajú rast platov v priemere o 700 eur. Takýto rast považuje za primeraný 11 % Slovákov. Takmer 68 % označila takéto zvýšenie za veľmi veľa. Podľa viac ako tretiny Slovákov by sa pritom plat lekára mal zvýšiť práve o vládou navrhovaných 300 eur. Viac ako 10 % si myslí, že by sa mzda lekárov nemala zvyšovať vôbec. Vyše 63 % opýtaných súhlasí s požiadavkou, aby platy nerástli paušálne, ale aby zohľadňovali prax, skúsenosti či odbornosť.

V súvislosti s približne 2 000 podanými výpoveďami lekárov odobrilo zámer vlády vyhlásiť núdzový stav, v tých zariadeniach, v ktorých by bola ohrozená zdravotná starostlivosť o život a zdravie občanov, 77 % Slovákov. Proti je necelých 16 %. S odvolaním ministra zdravotníctva Ivana Uhliarika pre údajné neriešenie požiadaviek odborárov nesúhlasí viac ako 54 % Slovákov, naopak za odvolanie je vyše 26 % z nich. Odpovedať nevedela asi pätina opýtaných.

Telefonický prieskum vykonala agentúra Polis Slovakia v spolupráci s agentúrou SITA na vzorke 902 respondentov z celého Slovenska od 26. do 27 novembra tohto roku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu