Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

ÚVK o problémoch: Za plentou ostal prilepený lístok jednej strany

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ústredná volebná komisia (ÚVK) nedostala žiadne podnety na porušovanie volieb, či na kupovanie hlasov voličov."Práve naopak, členovia Ústrednej volebnej komisie, ktorí sa vrátili z výjazdov, vyslovili veľmi pochvalné slová na priebeh volieb, dokonca aj na účasť a nezistili nijaké porušenie volebného zákona, snáď na nejaké drobnosti," povedala po skončení poobedňajšieho rokovania ÚVK pre médiá zapisovateľka Ústrednej volebnej komisie Lívia Škultétyová.

Hlasovanie vo voľbách v Šoporni predĺžia. "Členovia Ústrednej volebnej komisie boli priamo v Šoporni, konzultovali situáciu s členmi okrskovej volebnej komisie. Bolo zistené, že tri okrsky boli otvorené o 7:05 až 7:10," informovala ďalej Škultétyová. Z toho dôvodu sa v nich predĺži čas hlasovania presne o toľko minút, o koľko sa v nich začalo hlasovanie neskôr. Čas na hlasovanie totiž nemôže byť skrátený. "Samozrejme s tým, že voliči musia byť o tejto skutočnosti v dostatočnom predstihu a náležite informovaní," dodala zapisovateľka ÚVK.

Okrem toho členovia ÚVK zaznamenali len drobné nedostatky. Napríklad "odporučili členom okrskových volebných komisií, aby vhodnejšie situovali zástenu, aby tajnosť hlasovania voličov bola skutočne zabezpečená". V inom prípade zas za plentou ostal pripevnený hlasovací lístok jednej politickej strany. Členovia okrskových volebných komisií by mali dbať, aby sa to nestávalo a ak sa tak aj stane, musia podľa Škultétyovej takéto priestupky okamžite odstrániť. Zapisovateľka ÚVK ďalej upozornila, že neprípustné je tiež, aby za plentu išli manželia spolu. Hlasovanie je totiž tajné a každý volič ho musí vykonať samostatne, pokiaľ mu v tom nebránia vážne zdravotné problémy. "V súvislosti s chýrmi o ukradnutej volebnej schránke, môžem povedať, že sa nezakladajú na pravde," doplnila Škultétyová s tým, že ÚVK o takomto probléme nevie.

Časť členov ÚVK priamo v teréne sleduje priebeh hlasovania a časť riešiť prípadné podnety a otázky od nižších volebných komisií v centrále ÚVK v budove ministerstva vnútra v bratislavskom Ružinove. Najbližšie sa ÚVK stretne večer okolo 19:00.

Informácie o voľbách poskytujú voličom na informačnej telefonickej linke ministerstva vnútra až do skončenia hlasovania, do 22:00. Na číslach 02/ 4859 2020 a 02/ 4859 2021 odpovedajú pracovníci ministerstva vnútra na otázky súvisiace s právami a povinnosťami voličov a s organizáciou volieb. Volebná infolinka je určená iba pre občanov a neposkytujú na nej informácie právnickým osobám, médiám, politickým stranám a obciam.

O obsadení 150 poslaneckých miest v Národnej rady SR na najbližšie štyri roky sa dá hlasovať až do 22:00. Spolu 4 324 910 voličov zapísaných vo voličských zoznamoch môže vyberať medzi 26 kandidujúcimi politickými subjektmi v 5 956 volebných miestnostiach.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu