Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Pollák protestuje proti politizácii rómskej témy v kampani

Splnomocnenec vlády SR pre rómsku komunitu Miroslav Pollák
Splnomocnenec vlády SR pre rómsku komunitu Miroslav Pollák

BRATISLAVA - Splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Miroslav Pollák ostro protestuje proti politizácii rómskej témy v predvolebnej kampani.

"Som presvedčený, že takto vedená kampaň podnecuje nebezpečné etnické vášne a prispieva k zvyšovaniu už aj tak vyhroteného napätia medzi Rómami a väčšinovou spoločnosťou," domnieva sa splnomocnenec.

Táto téma je podľa neho natoľko vážna, že si vyžaduje zodpovedný, systematický a odborný prístup všetkých relevantných subjektov. Pollák podporuje iniciatívu rómskych kandidátov, ktorí minulý týždeň vyzvali politické strany na dodržiavanie Etického kódexu pre slobodné a spravodlivé voľby.

"Naša spoločnosť by si mala položiť otázku, koľko nás ročne stojí nezačlenenie Rómov do spoločnosti," doplnil s tým, že Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity ako poradný orgán vlády navrhuje konkrétne opatrenia a hľadá riešenia, ako dosahovať vyššie začlenenie Rómov do spoločnosti.

Nedávno schválená komplexná Stratégia SR pre integráciu Rómov do roku 2020 ponúka podľa neho riešenia v podobe opatrení a aktivít, predovšetkým v oblasti vzdelávania, bývania, zdravia, zamestnanosti, finančnej inklúzie a verejnej mienky. Dodal, že iba koncentrované úsilie všetkých zainteresovaných aktérov a v konečnom dôsledku každého jednotlivca môže v strednodobom a dlhodobom horizonte priniesť želateľné výsledky.

"Ak niekto sľubuje rýchle a jednoduché riešenia, znamená to, že podstatu problému nepozná alebo nechce poznať," uzavrel Pollák. Dnes informácie poskytla Mária Milková z Úradu splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu