Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Predvolebný prieskum: Východniari versus Bratislavčania, ktorých kandiduje viac?

Do volieb ostáva 24 dní Zobraziť galériu (2)
Do volieb ostáva 24 dní

BRATISLAVA - Na Slovensku jestvujú už stáročia rôzne stereotypy. Asi najčastejším a zároveň aj nadiskutovanejším je vnímanie ľudí podľa geografického pôvodu a miesta bydliska. Aj z tohto pohľadu sme sa preto pozreli na kandidátnu listinu všetkých 26 politických strán, ktoré budú zápasiť o naše hlasy. Výsledky sú zaujímavé, veď posúďte sami.

Z celkového počtu 2 967 kandidátov je až 37 percent z dedín, resp. obcí, 35 percent tvoria obyvatelia miest a iba 27 percent kandidáti bývajúci vo veľkých krajských mestách.

Najväčší podiel zo všetkých miest má tradične Bratislava, ktorej obyvatelia tvoria až 19 percent z celkového počtu mestských kandidátov. Na druhom mieste skončili Košice nasledované Prešovom. Najmenším počtom kandidátov spomedzi krajských miest sa môže pýšiť Trnava, ktorá má len 1,6 percenta. Naopak mimo veľkých krajských miest sa najlepšie umiestnila štvorica Martin (2%), Považská Bystrica (1,6%), Piešťany (1,6%) a Poprad (1,6%).

Z pohľadu strán má najväčší počet Bratislavčanov strana Právo a spravodlivosť (45), SOS (32) a prekvapivo aj Smer-SD (30). Najväčší počet Košičanov má Strana Slobodné slovo Nory Mojsejovej, až 50. Nitranov má najviac HZDS (5), Prešovčanov Náš Kraj (19), Trnavčanov HZDS (7), Žilinčanov Národ a spravodlivosť, SNS a 99% (5), Trenčanov Právo a spravodlivosť a Národ a spravodlivosť (6) a Bystričanov je najviac na kandidátke SOS (8) a Ľudová strana - Naše Slovensko (7).

Vzácne vyrovnané je však rozdelenie podľa historických regiónov, alebo ako ich dnes nazývame, oblastí. V ňom sa totiž do čela dostali východniari s celkovým podielom na kandidátkach 29 percent. Dá sa tak povedať, že takmer každý tretí politik, ktorý kandiduje do národnej rady, býva na východe Slovenska. Okrem Košíc a Prešova zabodoval v predvolebnom boji najmä Poprad (29), Humenné (25), Michalovce (21), Snina (20) a Vranov nad Topľou (19)

Na druhom mieste skončilo západné Slovensko s podielom 27 percent. Okrem krajských miest a spomínaných Piešťan a Považskej Bystrice to boli Prievidza (25) a Nové Zámky (25), ktoré majú najviac kandidátov. 

Tretie skončilo stredné Slovensko s podielom 22 percent. Najväčšími ťahúňmi boli okrem krajských miest hlavne už spomínaný Martin (37), Veľký Krtíš (28), Zvolen (23) a Dolný Kubín (20). 

Na poslednom mieste sa umiestnila Bratislava s výsledkom 21 percent. Samozrejme okrem hlavného mesta sem boli zarátaní aj kandidáti z Modry, Senca a Pezinka. Treba však uviesť, že čísla sú nadhodnotené, lebo veľa kandidátov, ktorí si uvádzajú bydlisko hlavného mesta, tu vôbec nebývajú, ako napríklad šéf HZDS Vladimír Mečiar. Ten totiž žije v Trenčianskych Tepliciach. Sú však aj takí, ktorí sa do Bratislavy prisťahovali podobne ako šéf SDKÚ Mikuláš Dzurinda (Spišský Štvrtok), predseda Smer-SD Robert Fico (Topoľčany) či líder KDH Ján Figeľ (Čaklov).

 

Údaje z tejto štatisitky vychádzajú z oficiálnych kandidátnych listín politických strán. Odstúpenia alebo zmeny, ktoré strany priebežne hlásia ministerstvu vnútra, nie sú uvedené.

 

Podiel oblastí


 

Východ 29 %

Západ  27 %

Stred   22 %

Bratislava  21 %


 

Podiel miest


 

Bratislava 18,9 %

Košice 9,8 %

Prešov 3,8 %

Banská Bystrica 2,9 %

Nitra 2,4 %


 

Podiel mestá/vidiek


 

Dediny 37 %

Mestá 35 %

Veľké krajské mestá 27 %


 

Podľa strán



 

Najviac Bratislavčanov

PaS 45

SOS 32

SMER-SD 30
 

Najviac Košičanov

SSS 50

Náš Kraj 16

SDKÚ 11
 

Najviac Banskobystričanov

SOS 8

ĽS-NS 7

NaS 6
 

Najviac Nitranov

HZDS 5

NAS 5

SDĽ a KSS 4
 

Najviac Trenčanov

PaS 6

NaS 6

SNS 5
 

Najviac Žilinčanov

SNS 5

NaS 5

99% 5
 

Najviac Prešovčanov

Náš Kraj 19

SSS 16

Most-Híd 4
.

Najviac Trnavčanov

HZDS 7

Smer-SD 5

KDH 3

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu