Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Dzurinda: Sme strana do ťažkých časov, nepotrebujeme silného vodcu

Mikuláš Dzurinda
Mikuláš Dzurinda

BRATISLAVA - Strana SDKÚ-DS je politickým subjektom do ťažkých časov a jej želaním je po marcových voľbách dokončiť to, čo nestihla v tomto skrátenom volebnom období. Na dnešnej tlačovej konferencii to uviedol predseda SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda s tým, že SDKÚ-DS charakterizuje odbornosť, skúsenosť, stabilita, pevnosť, odvaha a spoľahlivosť.

 Vo volebnej kampani chce strana zdôrazňovať viacero atribútov svojej politiky. Prvým je aktivita. "Vždy sa nám v dobrom vrátilo, ak sme stavili na priamy kontakt s voličom, a tak to bude aj teraz. V kampani budeme využívať aj internet, ale tak, ako internet nezničil knihu, nezničí ani klasické poňatie kampane," povedal Dzurinda. Tvrdí, že SDKÚ-DS sa nikdy nebála ľuďom postaviť zoči-voči.

Ďalším atribútom je podľa jeho slov skutočnosť, že SDKÚ-DS je stranou do ťažkých časov. "Aj dnes tie časy vyzerajú byť neľahké a môžem rovno povedať, že sú ťažké," podotkol Dzurinda. Dôvod, prečo voliť práve túto stranu, má byť aj jej ambícia dokončiť to, čo sa v lete 2010 začalo. "Radi by sme tieto zmeny zavŕšili tak, aby občania mohli pociťovať ich pozitívne dôsledky. Toto je politika pre Slovensko," myslí si Dzurinda.

Poukázal tiež na to, že SDKÚ-DS je jednotná a pevná a "len takáto strana môže byť aj akcieschopná". "Sme tím, partia politikov, ktorí nepotrebujú žiadneho silného vodcu a každý má toľko miesta, koľko si dokáže vytvoriť," uistil. Posledným atribútom je, že SDKÚ-DS je kombináciou skúsenosti, ale aj mladosti a dravosti.

"Do kampane sa zapoja aj europoslanci Eduard Kukan a Peter Šťastný. Okrem dlhoročných politikov máme aj silný dravý druhý sled ako Pavol Frešo, Martin Fedor, Milan Ježovica, Mária Kolíková, Miroslav Beblavý či Vladimír Tvaroška. Teší ma, že tento výpočet zďaleka nie je konečný, preto sa domnievam, že občanom ponúkneme zaujímavú kandidačnú listinu," povedal Dzurinda.

Líder strany je presvedčený, že cesta pre prosperitu Slovenska vedie len v spolupráci s ďalšími národmi na európskom kontinente. "Nepripustíme, aby sa SR dostala do izolácie. Európa sa dnes mení a je nevyhnutné, aby Slovensko bolo súčasťou spoločných rozhodnutí. Sebavedomí politici sa neboja hľadať kompromisy s partnermi v eurozóne," vyhlásil.

Podpredseda SDKÚ-DS Ivan Mikloš je presvedčený, že krajine nepomôže ani ľavicový populizmus Roberta Fica (Smer-SD) ani populizmus Richarda Sulíka (SaS), ale reálny program. Samotný volebný program SDKÚ-DS strana predstaví v decembri. Na kampaň chce minúť dva milióny eur, ktoré vykryje úverom z komerčnej banky.

Podľa dnes zverejneného prieskumu agentúry Focus by SDKÚ-DS vo voľbách získala len 11,3 percenta hlasov, čo je oproti júnu 2010 pokles asi o štyri percentuálne body. "Dá sa porozumieť istému úbytku našich sympatizantov predovšetkým s ohľadom na to, že padla vláda. No už som prežil, keď nám bársaké agentúry bárskoľko namerali. Nežijeme pre prieskumy," zdôraznil Dzurinda.

Na otázku, ako chce nahradiť súčasnú podpredsedníčku strany a premiérku Ivetu Radičovú, ktorá po voľbách v politike pokračovať nebude, no vlani získala najviac preferenčných hlasov, priamo neodpovedal. Chce však urobiť všetko preto, aby bol volebný zisk SDKÚ-DS vyšší ako v roku 2010.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu