Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

V Európe stále existujú politické procesy , tvrdí Dzurinda

Mikuláš Dzurinda
Mikuláš Dzurinda (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Dodržiavanie ľudských práv nie je v súčasnom svete samozrejmosťou. K ich porušovaniu dochádza na mnohých miestach našej planéty – napríklad aj v geograficky blízkom Bielorusku, kde režim prezidenta Lukašenka potláča svojich oponentov metódami, ktoré sú absolútne nezlučiteľné s európskymi pomermi.

Uvádza to šéf slovenskej diplomacie Mikuláš Dzurinda vo svojom vyhlásení, ktoré poskytol tlačový odbor rezortu diplomacie pri príležitosti dnešného medzinárodného dňa ľudských práv.

"Medzinárodný deň ľudských práv nám pripomína, že každý človek má právo na život, slobodu a osobnú bezpečnosť, ako aj na rovnosť pred zákonom, slobodu prejavu či náboženského vyznania," píše Dzurinda, pre ktorého je neprijateľná skutočnosť, že v Európe 21. storočia existujú politické procesy a politickí väzni. Manželky väznených bieloruských aktivistov Dzurindovi adresovali list, v ktorom ministra o pomeroch v Bielorusku informujú.

"Sami sme len v nedávnej minulosti prežili desaťročia v režime, ktorý porušoval ľudské práva. Ako konštatuje Všeobecná deklarácia ľudských práv, neuznanie ľudských práv a pohŕdanie nimi viedlo v minulosti k barbarským činom. S vedomím tejto historickej skúsenosti sme povinní povedať principiálne „nie“ akémukoľvek porušovaniu ľudských práv,"
dodal Dzurinda.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu