Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Duray: Kandidovať sa nechystám, ponuku by som zvážil

Miklós Duray
Miklós Duray

BRATISLAVA – Bývalý podpredseda Strany maďarskej koalície (SMK) Miklós Duray sa nechystá kandidovať v marcových parlamentných voľbách, ale keby dostal ponuku, porozmýšľal by o nej. “Skoro každý kandidát vyvinie iniciatívu, ja to neiniciujem,“ povedal.

V záujme voličskej bázy, ktorá tvorila voličskú základňu SMK v rokoch 1998, 2002 a 2006, je podľa Duraya oprávnená snaha ponúkať spoluprácu medzi SMK a Mostom-Híd. „Došlo k vystúpeniu niektorých funkcionárov z SMK v roku 2009, ale voliči si neuvedomovali takéto rozpoltenie. Voliči by boli radi, keby ich zastupovala jedna strana. Je to očakávanie zo strany voličov. SMK má povinnosť počúvnuť voličov SMK,“ uviedol Duray s tým, že maďarskí politici na Slovensku v záujme maďarskej komunity by sa mali dohodnúť na spolupráci. Podľa Duraya má dnes SMK lepšie postavenie medzi voličmi, ktorí volili SMK v roku 2006, ako strana Bélu Bugára.

Na otázku, či on nemôže byť problémom spolupráce medzi týmito dvomi stranami, povedal: „Aj oni sú pre mňa problémom, ale v záujme maďarského spoločenstva by to nebola pre mňa prekážka“. Durayovi prekáža, že politici Most-Híd uprednostňujú predovšetkým zastupovanie záujmov hospodárskeho lobbingu a nie maďarského spoločenstva. „To mi vadilo aj vtedy, keď Bugár bol predsedom SMK,“ vyhlásil.

Neparlamentná SMK chce rokovať so stranou Most-Híd o predvolebnej spolupráci. „Sme otvorení na prerokovanie možnej volebnej spolupráce ako rovnocenných partnerov. Ich odpoveď čakáme do 10. novembra,“ povedal v sobotu predseda SMK József Berényi. Most-Híd už ponúkal Strane maďarskej koalície, aby jej členovia kandidovali na kandidačnej listine jeho strany. „Naši bývalí kolegovia vedeli, že je to pre nás neprijateľné. Chceli tým zakryť, že nechcú s nami spolupracovať,“ vyhlásil Berényi. Podľa neho chce SMK spoločný volebný program a spoluprácu na úrovni partnerov.

Strana Most-Híd bude podľa jej predsedu Bélu Bugára odpovedať na výzvu Strany maďarskej koalície (SMK) o predvolebnej spolupráci. „Už 22. októbra sme povedali, kde sú možnosti spolupráce. Dnes môžeme konštatovať, že SMK konečne vidí potrebu spolupráce. Budeme na ich výzvu odpovedať, ale nie teraz,“ vyhlásil Bugár.

Strana SaS v októbri v parlamente nepodporila navýšenie eurovalu, čím zároveň nevyslovila dôveru vláde Ivety Radičovej. Následne sa rozpadla súčasná vládna koalícia, ktorá vznikla po voľbách v roku 2010. Politickí lídri sa dohodli na skrátení volebného obdobia. Predčasné parlamentné voľby budú v 10. marca 2012. Strany musia kandidačné listiny predložiť na ministerstvo vnútra do 11. decembra.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu