Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Sociológ na adresu Fica: Z jeho strany ide o šikovný machiavelistický ťah

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

BRATISLAVA – Zo strany premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ide o šikovný machiavelistický ťah, pretože prenáša zodpovednosť za prípadnú ďalšiu krízu na prezidenta SR Andreja Kisku. Myslí si to sociológ Michal Vašečka.

"Fico spĺňa podmienky, ktoré kládol prezident na základnú reštrukturalizáciu vlády a prípadný odchod tých, voči ktorým sú závažné obvinenia. Aj minister vnútra Robert Kaliňák, aj premiér sú tak preč a za prípadnú nestabilitu zodpovedá prezident, ktorý by prípadne neakceptoval takýto návrh," povedal Vašečka. Podľa neho na druhej strane, na Slovensku nie je zvykom, že by si odstupujúci premiér mohol dávať nejaké podmienky. "Prezident tak na žiadne podmienky nemusí prihliadať," povedal sociológ. 

Predseda vlády Robert Fico v stredu večer oznámil, že je pripravený podať demisiu. Po rokovaní s prezidentom SR Andrejom Kiskom, ktoré už absolvoval, má však tri podmienky. Hlava štátu bude rešpektovať, že nového premiéra nominuje Smer-SD, že bude rešpektovať koaličnú zmluvu troch strán a výsledky parlamentných volieb, podľa ktorých má súčasná koalícia efektívnu väčšinu.

Premiér sa domnieva, že ak by v súčasnej situácii došlo na Slovensku k predčasným parlamentným voľbám, sprevádzal by ich chaos a nestabilita.

Viac o téme: Robert FicoMichal Vašečka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu