Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Slováci v Bruseli: Väčší problém ako kríza, veľkosť televízora na futbal!

Premiér Robert Fico (v strede) na stretnutí s Marošom Šefčovičom (vľavo dole)
Premiér Robert Fico (v strede) na stretnutí s Marošom Šefčovičom (vľavo dole) (Zdroj: Dee)

BRATISLAVA – Robert Fico má za sebou prvú oficiálnu návštevu hlavného mesta EÚ od svojho nástupu do úradu. V priebehu jediného dňa absolvoval štyri stretnutia v belgickej metropole, pričom ich prioritou boli predovšetkým ekonomické témy. Najväčší stres úradníkov sme paradoxne však zažili pritom, ako sa snažili pre našu delegáciu vybaviť väčší televízor na večerný zápas ligy majstrov.

Kým doobeda sa Robert Fico stretol s generálnym tajomníkom NATO Andersom Foghom Rasmussenom, popoludním absolvoval návštevu podpredsedu Európskej komisie (EK) Maroša Šefčoviča a stretnutie so šéfom Európskeho parlamentu Martinom Schulzom. Pracovnú večeru napokon strávil s predsedom EK José Manuelom Barrosom. Nabitý program však vášnivému fanúšikovi futbalu, ktorým Fico bezpochyby je, nezabránil v tom, aby si našiel čas aj na dôležitý odvetný semifinálový zápas európskej Ligy majstrov medzi FC Barcelona a londýnskym FC Chelsea.

Už poobedňajšie stretnutie premiéra s Marošom Šefčovičom, ktorého sa zúčastnili aj minister financií Peter Kažimír a šéf rezortu zahraničia Miroslav Lajčák, sa vyvíjalo v priateľskej atmosfére. Šefčovič svojim kolegom s veľavravným úsmevom pripomenul, že sa musia dať rýchlo do práce, aby stihli dôležitú časť programu stretnutia. Či tým myslel večerný futbalový zápas, vedia naisto len politici, no pobavený smiech zúčastnených tomu môže nasvedčovať.

Nám sa zároveň podarilo zistiť, že medzi euroúradníkmi kolovali reči o tom, že sa pre premiéra vybavuje televízor s väčšou obrazovkou, o ktorú mal požiadať práve kvôli futbalu. Keď sme sa ho na záverečnej tlačovej besede spýtali, či neľutuje, že si zápas nemohol pozrieť, odmietavú odpoveď sme od neho nedostali. „Ja si ho viem pozrieť zo záznamu,“ povedal Fico s tým, že priebežný výsledok po polčase poznali okrem neho aj obaja ministri.

Politici napokon zvyšok druhého polčasu dopozerali po tlačovej konferencii. Z postupu do finále sa tešil tím FC Chelsea, keď v semifinále remizoval s FC Barcelonou 2:2, keďže v minulom zápase londýnsky tím vyhral 1:0.

Minister financií Kažimír priznal, že premiér je z výsledku sklamaný. „Držal palce Barcelone. Ja som spokojný, anglický futbal mám radšej, ale bol som v menšine,“ dodal, pričom upozornil, že tak premiér ako aj minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák fandili Barcelone.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu