Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Brusel káže Európe šetriť, sám si chce pridať 138 miliárd!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: lightingglobe.com)

BRUSEL - Európska komisia (EK) plánuje navýšiť rozpočet Európskej únie na budúci rok o 6,8 percenta. Tento krok je pomerne prekvapivý vzhľadom na to, že jednotlivé krajiny vyzýva k fiškálnej disciplíne. Presnejšie by malo ísť o sumu 138 miliárd eur!

Komisia tvrdí, že zvýšenie rozpočtu je nevyhnutné na splnenie predchádzajúcich platobných záväzkov EÚ. Zároveň ale od jednotlivých vlád žiada, aby znížili svoje verejné výdavky. Chce tak dostať pod kontrolu dlhovú krízu, ktorá momentálne sužuje Európu.

Je však otázne, ako túto požiadavku budú vnímať členovia 27-čky. Očakáva sa, že sa vytvorí silná opozícia zo strany vlád významných členských krajín. Tie totiž do unijného rozpočtu prispievajú najviac. Jeho zvýšeniu sa ale zrejme nevyhnú, pretože je to podľa viacerých zdrojov nevyhnutné. A to aj napriek tomu, že sa návrh na rozpočet snaží obmedziť navýšenie nových výdavkov EÚ na budúci rok na dve percentá, teda tesne nad očakávanú mieru inflácie.

Podobne prebiehalo aj schvaľovanie rozpočtu na tento rok. EK i Európsky parlament presadzovali päťpercentné zvýšenie výdavkov, nakoniec sa museli uspokojiť s dvojpercentným. Rokovania o rozpočte na budúci rok sa zrejme povlečú až do decembra. Prebiehať budú paralelne s ďalším dohadovaním o dlhodobom rozpočte na obdobie 2014 až 2020, kde je v hre takmer jeden bilión eur.

Tohtotýždňové rozhovory ministrov zahraničných vecí EÚ odhalili hlboké rozpory medzi najväčšími prispievateľmi do rozpočtu a jeho hlavnými príjemcami. Nemecko, Veľká Británia, Švédsko či Holandsko patria ku krajinám, ktoré chcú znížiť sumu pre regionálny rozvoj najmenej o 100 miliárd eur. To však naráža na odpor chudobnejších členských štátov strednej a východnej Európy, ktoré z týchto peňazí majú značný prospech. Pomáhajú im totiž pri financovaní jednotlivých infraštruktúrnych projektov. Správu priniesol portál Novinky.cz.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu