Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Breivikov druhý psychiatrický posudok: Je trestne zodpovedný!

Anders Behring Breivik
Anders Behring Breivik

OSLO - Nórsky terorista a masový vrah Anders Behring Breivik nesie trestnú zodpovednosť za svoje činy z júla 2011. Vyplýva to z druhého psychiatrického posudku, ktorý dnes zverejnil súd v Osle.

Správa z opakovaného vyšetrenia Breivika psychiatrami Terjeom Törrisenom a Agnarom Aspaasom má viac ako 300 strán a končí sa konštatovaním, že Breivik je trestne zodpovedný a jeho činmi sa bude zaoberať súd.

Závery sú v protiklade s prvým psychiatrickým posudkom, podľa ktorého trpel Breivik v čase svojich činov paranoidnou schizofréniou.

Nórska prokuratúra obžalovala 33-ročného Breivika z terorizmu a úkladnej vraždy. Obvinený sa už predtým priznal, že 22. júla pri útokoch v Osle a na ostrove Utöya zabil 77 ľudí.

Súdny proces sa začne 16. apríla. Breivik na februárovom pojednávaní, na ktorom sa rozhodlo o pokračovaní jeho väzby, vyhlásil, že je nevinný. Podľa vlastných slov konal len v sebaobrane a z pomsty za proimigračnú politiku nórskej vlády, ktorou sa cítil ohrozený. Jeho právnici avizovali, že chce počas procesu podrobne vysvetliť dôvody svojho konania.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu