Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Súd s nórskym monštrom: Masový vrah Breivik popravil 77 ľudí, chce na slobodu!

Anders Breivik
Anders Breivik (Zdroj: SITA)

OSLO - V pondelok začne dlho očakávaný súd s nórskym pravicovým extrémistom Andersom Behring Breivikom, ktorý vlani v júli zabil v Osle a na priľahlom ostrove Utöya 77 ľudí. Breivikovi, ktorého nórska prokuratúra obžalovala z teroristických činov, hrozí trest 21 rokov väzenia. K zabíjaniu sa priznal, ale necíti sa vinný a rád by na slobodu. Súdny proces potrvá asi desať týždňov.

Ťažiskovou témou súdneho pojednávania bude, či masaker spáchal mentálne vyšinutý jedinec, alebo človek reprezentujúci silnejúcu nespokojnosť s nórskou otvorenosťou voči prisťahovalcom. Sudcom v rozhodovaní o duševnom zdraví obžalovaného mal pomôcť názor psychiatrov, tí ale v dvoch nezávislých správach dospeli k opačným záverom. V prvej expertíze vlani na jeseň dvojica psychiatrov uviedla, že Breivik trpí paranoidnou schizofréniou, a bol aj v čase činu nepríčetný. V tom prípade by nemohol byť trestne zodpovedný a bol by umiestnený na psychiatrickej klinike.
   
Správa ale vyvolala vlnu rozhorčenia u ľudí, ktorí atentáty prežili, aj u nórskej verejnosti. Kritici poukazovali na to, že tak dobre naplánované činy nemohol vykonať šialenec. Breivik sa totiž pripravoval niekoľko rokov na útoky, pri ktorých 22. júla najprv pred úradom nórskej vlády v centre Osla nastražil nálož, ktorej výbuch si vyžiadal osem mŕtvych, a potom na tábore mládežníckeho krídla vládnucej Nórskej strany práce na ostrove Utöya postrieľal 69 ľudí.
   
V januári preto súd nariadil vypracovanie novej psychiatrickej správy. Podľa dokumentu, ktorý bol odovzdaný 10. apríla, je Breivik svojprávny a môže ísť do väzenia. U Breivika sa podľa správy prejavuje disociálná porucha osobnosti a narcisismus, čo však na rozdiel od paranoidnej schizofrénie nie je diagnóza, ktorá by viedla k zbaveniu trestnej zodpovednosti, napísal nórsky denník Verdens Gang.
   
Podľa Breivikovho obhajcu Geira Lippestada bude vzhľadom k nezhode psychiatrov kľúčová výpoveď obžalovaného a jeho správanie na súde. Priestor na objasnenie svojich motívov dostane Breivik budúci týždeň od utorka do piatku. Lippestad vopred varoval, že jeho klient rozhodne svojich činov nebude ľutovať, ale naopak si zrejme posťažuje, že nezašiel ešte ďalej.
   
Na súde bude podľa nórskych médií svedčiť aj 61 osôb, ktoré atentáty prežili. Medzi svedkami obhajoby bude potom predvolaný rad kontroverzných osobností nórskej politickej scény. Je medzi nimi napríklad radikálny islamský duchovný mulla Krekar, ktorý si odpykáva päťročný trest väzenia, či bývalý vodca ultrapravicovej Strany pokroku Carl I. Hagen. Obhajoba chce ich vystúpeniami na súde dokázať, že vojna medzi islamom a Západom je skutočná a že nie je len výplodom Breivikovej chorej mysle.
   
Breivik, ktorý svoje činy spáchal v mene boja proti multikulturalizmu nórskej spoločnosti a všeobecne islamizácii Európy, si podľa svojich obhajcov praje byť považovaný za duševne zdravého, aby bolo brané vážne politické posolstvo uverejnené v jeho 1500 stranovom ideologickom manifeste. Obhajcovia budú na žiadosť svojho klienta presadzovať fakt, že je duševne v poriadku, aj keď to pre Breivika môže znamenať ten najprísnejší trest.
   
Maximálna dĺžka trestu väzenia, a to aj za zločiny ako vražda alebo terorizmus, je v Nórsku 21 rokov. U násilných zločincov, u ktorých je riziko opakovania činov, môže súd udeliť osobitnú formu trestu zvanú "forvaring". Aj tu je maximálna hranica 21 rokov väzenia, ale po tejto dobe môže súd opakovane zadržiavanie odsúdeného predĺžiť vždy o päť rokov. To je podľa televízie TV2 nórska verzia doživotného väzenia a tiež variant, ku ktorej podľa mnohých právnických expertov súd dospeje.
   
Súd s Breivikem, ktorý začína v pondelok o 9:00 SELČ prečítaním obžaloby, je najväčším súdnym procesom v povojnovej histórii Nórska. V Osle boli prijaté výnimočné bezpečnostné opatrenia, ktoré vraj budú obdobné, ako keď do nórskej metropoly prišiel prevziať Nobelovu cenu za mier americký prezident Barack Obama.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu