Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Proces s Breivikom: Sudca napísal na Facebook, že si zaslúži smrť!

Thomas Indrebö
Thomas Indrebö (Zdroj: tv2.no)

OSLO - Právnici všetkých strán zúčastnených na procese s nórskym masovým vrahom Andersom Behringom Breivikom požiadali o odvolanie jedného z prísediacich súdu pre zaujatosť. Thomas Indrebö totiž verejne vyhlásil, že Breivik si za masaker z júla minulého roka zaslúži trest smrti.

Prokuratúra, obhajoba a právni zástupcovia obetí sa zhodli na tom, že Indrebö nemôže ostať v päťčlennom súdnom senáte. Istý článok nórskych novín, ktorý informoval o udalosti, na Facebooku okomentoval tak, že vrah 77 ľudí nemá právo ďalej žiť. Nórsko ale trest smrti nemá.

Sudkyňa Wenche Elizabeth Arntzenová odročila pojednávanie, aby záležitosť prešetrila. Ak by prísediaceho odvolali, jeho miesto by zaujal jeden z dvoch náhradníkov. Proces s Breivikom vedie senát zložený z dvoch sudcov a troch prísediacich.

Súd s obvineným atentátnikom sa začal v pondelok, dnes pokračuje výpoveďou obžalovaného. Breivik bude mať celkovo päť dní na to, aby vysvetlil svoje konanie. Tí, ktorí jeho vraždenie prežili, sa obávajú, že výpoveď využije na propagovanie svojich extrémistických názorov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu