Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Novinka z miesta smrti: Polícia exkluzívne zverejnila Breivikov telefonát!

Anders Behring Breivik
Anders Behring Breivik

OSLO/BRATISLAVA – Pol hodinu pred zatknutím Andersa Behringa Breivika, ktorý stojí za najkrutejším teroristickým útokom v Nórsku, telefonoval na políciu, aby sa vzdal. Doposiaľ bol známy len obsah rozhovoru, nórska polícia teraz prišla s originálnou nahrávkou telefonátu, ktorý zverejnil Bild.de.

Z rozhovoru je jasné, že Breivik vraždil chladnokrvne bez toho, aby čokoľvek ľutoval. Šokujúca nahrávka zachytáva, ako sa vrah dychčiac presúva po ostrove a telefonuje s policajtom. Podľa britského denníka The Sun na to použil mobil jednej z obetí.

Policajt, ktorý Breivikov telefonát prijal, sa zdá byť prekvapený. Nórska polícia sa totiž v tomto čase pokúša dostať na ostrov, aby zastavila brutálne vyčíňanie šialenca. Breivik vtedy už asi hodinu strieľa na všetko, čo sa hýbe. Mladí ľudia skáču v panike do ľadovej vody a vrah mieri na ich telá.

PREPIS TELEFONÁTU:

B: Moje meno je veliteľ Anders Behring Breivik z nórskeho antikomunistického hnutia odporu. Momentálne som na Utoyi. Chcem sa vzdať.
P: Okej, z akého čísla voláte?
B: Volám z mobilu.
P: Voláte zo svojho mobilu?
B: Nie je to môj telefón, cudzí.
P: Ešte raz, ako sa to voláte? Haló?...


Nahrávka telefonátu Breivika s policajtom

Breivik volá na políciu


V tomto momente sa spojenie prerušilo. Breivik vraždil ešte najbližšiu pol hodinu. Skončil až vtedy, keď na ostrov dorazila antiteroristická jednotka Delta a vraha zadržala. Breivik chcel podľa jeho advokáta Geira Lippestada od polície, aby zobrala na vedomie jeho kapituláciu a aby ho nezastrelila. No keďže od polície nezískal jasnú odpoveď, tak strieľal ďalej. Breivik sa mal pokúsiť volať na políciu až desať ráz, mobilná sieť však bola zrejme preťažená.

Masový vrah Anders Behring Breivik 22. júla zavraždil podomácky vyrobenou bombou osem ľudí vo vládnej štvrti v Osle. Potom sa odviezol na ostrov Utoya, kde zastrelil ďalších 69 prevažne mladých ľudí. Proces s ním má začať v apríli. V najbližších týždňoch sa očakáva správa od dvoch psychiatrov. Tí majú zhodnotiť Breivikov duševný stav v čase spáchania trestného činu.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu