Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Breivik počas rekonštrukcie neprejavil žiadnu ľútosť

Ostrov Utöya a Anders Breivik
Ostrov Utöya a Anders Breivik (Zdroj: SITA)

OSLO - Nórsky masový vrah Anders Behring Breivik neprejavil na mieste činu žiadnu ľútosť počas rekonštrukcie masakra na ostrove Utöya. V nedeľu o tom informoval policajný prokurátor Paal-Fredrik Hjort Kraby. Breivik zabil na ostrove 69 mladých ľudí, ktorí tam boli na letnom tábore.

Predtým odpálil bombu pred vládnou budovou v Osle, pričom zahynulo ďalších osem ľudí. V sobotu polícia 32-ročného vraha na ostrove vypočula a osemhodinovú rekonštrukciu natočila na kameru ako dôkazný materiál. "Nebol bez emócií, ale neprejavil ľútosť nad svojimi činmi," povedal Kraby.

Rekonštrukcia bola podľa Krabyho pre vyšetrovateľov veľmi dôležitá. Breivik poskytol polícii množstvo nových informácií, ktoré ešte nemala. "Teraz už máme celkom dobrý prehľad o tom, ako každý zomrel," povedal a dodal, že nie všetkých Breivik zastrelil, no niektorí sa utopili pri pokuse uniknúť z ostrova. Právnik obžalovaného Geir Lippestad už predtým povedal, že jeho klient si do detailu pamätá každú svoju strelu a každú osobu, ktorú zabil.

Breivika zobrali na ostrov tou istou loďou, akou prišiel v deň útoku. Rekonštrukcia sa konala za prísnych bezpečnostných opatrení. Breivik bol v putách sprevádzaný skupinou policajtov, nad nimi neustále krúžili policajné helikoptéry.

Kraby tiež novinárom potvrdil informácie, že Breivika po zadržaní dôkladne prezreli, či náhodou nezhltol výbušninu, ktorá by mohla explodovať. Polícia sa podľa neho obávala, že bombu mohol odpáli napríklad na prvom pojednávaní súdu.

Nórsky súd Breivika obvinil z terorizmu, za čo mu hrozí 22 rokov za mrežami. Breivik sa k teroristickým útokom v Osle ako aj vraždám na ostrove Utöya priznal. Trvá však na tom, že útoky boli síce kruté, ale "potrebné" pre zastavenie "islamizácie" Európy.

 

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu