Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Z nórskeho raja do pekla: Záludnosť a bezhraničná brutalita

Breivikove vyčínanie na ostrove Utöya si vyžiadalo desiatky mŕtvych Zobraziť galériu (17)
Breivikove vyčínanie na ostrove Utöya si vyžiadalo desiatky mŕtvych

OSLO - Idylický ostrov a prázdninový raj pre mladých sa zmenil na smrtiace peklo. Vládna štvrť v hlavnom meste Osle sa podobá vojnovej zóne. Nórsko zažilo kvôli bombovému útoku na srdce metropoly a otrasnému masakru na malom ostrove Utöya šok, ktorý cez víkend chápal málokto. Viac ako 90 životov ukončil pravicový radikál.

Za nepochopiteľnú označil predseda nórskej vlády Jens Stoltenberg túto najhoršiu katastrofu od druhej svetovej vojny. Rozmer, záludnosť a bezhraničná brutalita dvoch piatkových útokov skutočne mnohonásobne presahuje všetko, čo kedy Škandinávia zažila. Jediný človek, možno s jedným pomocníkom, nechal najskôr vybuchnúť silnú nálož vo vládnej štvrti. Keď boli všetky záchranné a policajné sily v akcii, zaútočil alebo zaútočili na 40 kilometrov vzdialenom letnom tábore usporiadanom vládnou Nórskou robotníckou stranou (NAP).

Nenávisť voči tejto strane vyslovil údajný páchateľ viackrát vo svojich internetových príspevkoch. Mládežnícku organizáciu vládnych socialistov nazval posmešne podľa Hitlerjugend ako takzvanú Stoltenberg-Jugend. Bývalú nórsku premiérku Gro Harlemovú Brundtlandovú, ktorá je pre väčšinu Nórov matkou národa, nazval vrahyňou krajiny.

Možno práve preto, že správa o výbuchu bomby úplne zamestnala celú krajinu, úrady, vládu aj políciu, mohol páchateľ alebo páchatelia naháňať takmer trištvrte hodiny na ostrove takmer 600 mladých ľudí ako divokú zver.

"Tu sa ukazuje to najhoršie v človeku, ale tiež to najlepšie," uviedol očitý svedok pre stanicu NRK. Keď bolo na pevnine počuť prvé výstrely, vydali sa okamžite na cestu všetci obyvatelia a turisti s ich loďami, aby z vody vylovili aj napriek pretrvávajúcej streľbe čo najviac ľudí. Na mladých ľudí, ktorí sa snažili plávať z ostrova, páchateľ tiež ešte strieľal.

"Utöya bol raj mojej mladosti. V piatok sa zmenil na peklo," vyhlásil Stoltenberg. Najskôr jeho vlastnú kanceláriu ťažko poškodila explózia. Nasledujúci deň bola podobne nepoužiteľná ako viacero susedných ministerstiev vo vládnej štvrti. "Vláda je však úplne funkčná," uistil Stoltenberg. Pre tradične veľmi pokojnú a stabilnú Škandináviu počas letných prázdnin sa však jednalo o skôr neuveriteľné uistenie.

Útok navyše smeroval na tábor aktívnych mladých ľudí z premiérovej strany. Nórsko je takou malou krajinou, že každý nejako pozná každého. A tak poznal predseda strany mnohé obete masakru a ich rodiny osobne.

Vláda v Oslo sa však dôsledne držia v úzadí pri hodnotení možného politického pozadia masakru. Prvé podozrenie médií o radikálnom islamistickom pozadí sa relatívne rýchlo ukázali ako mylné. Zatknutý Nór podľa policajných údajov pochádzal z pravicovo radikálnej scény a zastával protiislamské postoje.

Pravicovo extrémistická scéna sa v posledných rokoch výrazne zmenšila. Médiá však pozorne zaznamenali, že údajný páchateľ bol do roku 2007 desať rokov aktívnym členom krajne pravicovej Strany pokroku.

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu