Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Nórsky terorista Breivik chcel kúpiť zbrane v Prahe

Anders Behring Breivik Zobraziť galériu (2)
Anders Behring Breivik

OSLO - Nór Anders Behring Breivik chce v pondelok pred súdom vysvetliť, prečo sa rozhodol k piatkovému masakru, pri ktorom v Osle a na neďalekom ostrove Utöya zabil 92 ľudí.

Internetom kolujú výňatky z rozsiahleho manifestu, v ktorom Breivik opisuje svojich priateľov, motiváciu a obsiahle prípravy. Vyplýva z nich, že v auguste 2010 bol vo fáze, kedy si chcel zaobstarať zbrane a muníciu, a venoval tomu niekoľkodenný pobyt v Prahe, zrejme na prelome augusta a septembra 2010.

Vychádzal len z dokumentov a informácií získaných na internete a odišiel do Prahy ako do ideálneho miesta, kde sa dajú nelegálne zaobstarať zbrane aj drogy. Po piatich dňoch ale vraj úplne zmenil názor a konštatoval, že by so zbraňami ďaleko lepšie uspel v metropolách na Západe.

Výňatky z obsiahleho Breivikovho manifestu na internet stiahol americký blogger Kevin Slaughter. Druhého augusta 2010 Breivik napísal, že sa pripravuje odísť autom do Prahy a nadviazať tam kontakty, aby získal samopal AK-47, pištoľ glock, granáty a pancierovku, pričom posledné dva druhy munície označuje za bonus. "Praha je známa ako v Európe možno najznámejší tranzitný bod pre nelegálne zbrane a drogy," napísal. Vedel, že jeho kontakty s podsvetím v Prahe nebudú bez rizika, a chcel ich nadviazať prostredníctvom taxikárov alebo nevestincov. Počítal s tým, že ak v Prahe neuspeje, vydá sa s tým istým zámerom do Berlína. V prípade opätovného neúspechu potom chcel ísť do Srbska.

Po podrobnom predchádzajúcom štúdiu podsvetia došiel Breivik k názoru, že najlepším spojencom k získaniu kontaktov na zbrane budú drogoví díleri. Ich dodávatelia vraj najlepšie poznajú trasy z iných východných krajín, Balkánu a Turecka. Sú vraj schopní získať nielen drogy, ale aj zbrane.

"Nemôžem povedať, že sa na tú cestu teším. Počul som, že Praha je jedna z najnebezpečnejších metropol v Európe, že v nej pôsobí mnoho krutých a cynických kriminálnikov," píše Nór. Vo svojom aute Hyundai Atos potom vybral zadné sedačky, aby mal dosť miesta na zbrane. V Prahe si objednal šesť dní v lacnom hosteli úmyselne preto, že je to vraj najlepšie miesto, ako sa zoznámiť s okruhom tých správnych ľudí.

Po dvoch dňoch si Breivik v Prahe obstaral profesionálne materiály o ťažbe minerálov, ktorými by v prípade zadržania vysvetlil svoj záujem o výbušniny a ich výrobu bez povolenia. Tento materiál ho mal kryť pre prípad, že by začal byť podozrivý z prípravy teroristického činu.

Ďalej opisuje, ako v kluboch a nevestincoch narazil pri snahe získať kontakt na zbrane. "Ľudí, ktorých sme oslovil, boli nervózni a mysleli, že som buď policajt alebo úplný hlupák. Musel som prehodnotiť svoj prístup. Začal som zle. Kedykoľvek sa snažíte nadviazať kontakty na zbrane, nebuďte nikdy moc priamočiari," uvádza.

Po niekoľkodňovej skúsenosti Breivik o Prahe píše takto: "To mesto nie je vôbec nebezpečné. Nechápem, prečo BBC v dokumente o ňom informuje tak nepresne. V skutočnosti sa tu cítim bezpečnejšie ako v Osle. Je to asi preto, že v tej krajine nežijú skoro žiadni moslimovia. Väčšina tamojších kriminálnikov sú kresťanskí cigáni a zistil som, že väčšinu z nich vyhnali z Prahy do iných miest." Ďalej je Praha pre Nóra "jedno ohromné múzeum" starobylých európskych miest a magnet pre milióny turistov. Nikde inde v Európe - v Paríži, Londýne ani Berlíne. "Pražské centrum je napchaté tisíckami a tisíckami turistov, a to aj teraz, v septembri."

Piaty deň pražského pobytu sa Breivik cítil zúfalý. "Nie som sklamaný sám so sebou, ale tým, že som zistil, že Praha je ďaleko od toho, aby bola ideálnym miestom pre nákup zbraní. K nadviazaniu kontaktov sú asi oveľa vhodnejšie západoeurópske metropoly ... Praha je možno tranzitným bodom, ale je ťažké tam nájsť kuriérov alebo predajcov."

Nór nakoniec dospel k tomu, že si môže zbrane kúpiť legálne doma, a k tomu sa aj po pražskej anabáze rozhodol. "Bez ohľadu na výsledok som prežil peknú dovolenku, videl väčšinu historických miest a úžasnú architektúru. Tiež som sa pobavil s ľuďmi, s ktorými som sa zoznámil v hosteli. Je čas na návrat," píše Breivik.

Mal vraj tiež v pláne nadviazať v Prahe kontakty s členmi Hells Angels, ale už počas prvých dní v Prahe o to stratil záujem. Uvedomil si, že zbraň doma získa legálne, pretože sedem rokov vlastní pumpovú brokovnicu Benelli Nova, že má čistý trestný register, a teda neexistuje dôvod, prečo by polícia mala jeho žiadosť zamietnuť.

V septembri napísal: "Požiadal som o poloautomatickú pušku Ruger Mini. Je to zbraň, ktorá sa dá v Nórsku zohnať a ktorá má najbližšie k armádnym, aj keď je považovaná za AR-15 (útočnú pušku) chudobných ... Na žiadosti som ako dôvod uviedol lov vysokej zveri. A bol som v pokušení vidieť ich reakciu, keby som napísal pravdu - popraviť kategóriu A a B kultúrnych marxistických a multikultúrnych zradcov."

Breivik zistil, že zaobstarať si pištoľ je ťažšie. Bol niekoľko rokov členom streleckého klubu v Oslo, ale členstvo predpokladalo pravidelnú dochádzku na výcvik. "Budem v zime viac trénovať, aby som mal dostatočnú dochádzku a dostal povolenie," napísal.

V ďalších pasážach z jesene 2010 popisuje, že pušku Ruger Mini nakoniec dostal a zaplatil za ňu 1400 eur. Potom sa venoval podrobne príprave výbušnín.

O Prahe písal ešte v časti venovanej ženám. Priznáva, že sa chce vyhnúť trvalému vzťahu, pretože by to komplikovalo jeho operáciu, ale zároveň nemal rád ani kontakty na jednu noc. V Prahe vraj také mal s dvoma dievčatami. "Bolo to ale len preto, lebo tam bolo riziko, že v snahe nadviazať kontakt s predajcami zbraní zomriem. Ale nechcem to ospravedlňovať. Muži sú nedokonalí svojím založením, pretože ich obťažujú ich biologické potreby. Ale súložiť občas mimo manželstva je relatívne menšie zlo vo porovnaní s odpustením, ktorého sa mi dostane vďaka mojej mučeníckej operácii. A je to (sex) dôležité, keď si máte udržať morálku a motiváciu, najmä tesne pred operáciou. Preto som dal stranou 2000 eur z peňazí určených na akciu a týždeň pred ňou ich hodlám použiť na luxusné prostitútku. Zabezpečím si ju pred alebo po svojej poslednej mučeníckej omši v kostole v Frogner (štvrť v nórskej metropole - pozn.)."

 

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu