Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

SAV dúfa, že ľudia vyplnia v hárkoch pravdivé údaje

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Sociologický ústav Slovenskej akadémie vied by považoval za nešťastné, ak by sa občania pre šírené pochybností nechali odradiť od pravdivého vypĺňania sčítacích hárkov v aktuálnom Sčítaní obyvateľstva, bytov a domov 2011.

Ústav tak reagoval na viaceré vyjadrenia na adresu sčítania, ktoré spochybňujú jeho spoločenskú prospešnosť, ochranu osobných údajov a odrádzajú občanov od ochoty zúčastniť sa na ňom. "Upozorňujeme, že prebiehajúce Sčítanie na Slovensku v porovnaní s inými európskymi krajinami zisťuje celkovo menší počet informácií a zahŕňa aj menej osobných či inak citlivých otázok," uvádza sa v stanovisku, pod ktoré sa podpísala riaditeľka Sociologického ústavu SAV Magdalena Piscová a členovia Ústavnej rady Sociologického ústavu SAV Miloslav Bahna, Monika Čambáliková, Peter Gajdoš, Vladimír Krivý a Zuzana Kusá. Zdôrazňujú, že sčítanie obyvateľstva je základným zisťovaním údajov o podmienkach života, ktoré nie je možné získať iným spôsobom.

"Sčítanie je zároveň zisťovaním, ktoré má historicky najdlhšiu tradíciu a jeho súbežné uskutočňovanie v krajinách Európy a sveta umožňuje poznávať a porovnávať trendy v demografickom vývoji obyvateľstva, vo vzdelanostnej úrovni, pracovnej migrácii či v kvalite bývania," upozornili predstavitelia ústavu. Ako dodali, vo vyspelých krajinách sú Sčítania základom pre lepšie spravovanie krajiny založené na faktoch. Sčítanie je zároveň východiskom pre všetky ďalšie prieskumy a výberové zisťovania realizované v období medzi sčítaniami a od jeho kvality závisí aj ich hodnovernosť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu