Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Pri výbere univerzity vám môže pomôcť aj rebríček kvality

V celkovom rebríčku kvality najlepšie dopadla Univerzita veterinárskeho lekárstva v Košiciach.
V celkovom rebríčku kvality najlepšie dopadla Univerzita veterinárskeho lekárstva v Košiciach.

Tí, ktorí sa v súčasnosti chystajú podať prihlášku na niektorú zo slovenských univerzít, to majú o niečo jednoduchšie, ako ich predchodcovia. V minulosti sa dalo rozhodovať buď z počutia kamarátov a známych, ktorí jednotlivé školy navštevovali, alebo z internetu. Dnešným maturantom pribudla ešte jedna pomôcka, a to hodnotenie vysokých škôl. Ktoré z nich dopadli najlepšie a ktoré najhoršie?

Termín na zaslanie prihlášok na vysoké školy sa pomaly blíži k svojmu záveru - na adresu univerzity či fakulty sa musia doručiť v určenom termíne. Ten je vo väčšine prípadov stanovený na koniec februára, prípadne marca.

Pozor na vyplnenie
Pred tým, ako sa do vypĺňania tlačiva pustíte, navštívte stránky jednotlivých škôl, pretože sa na nich podrobne dozviete všetky informácie, ktoré sú pre vaše rozhodovanie dôležité. Rovnako môžete zavolať aj na študijné oddelenia fakúlt. Niekde si totiž môžete poslať jednu prihlášku na tú istú fakultu, prípadne si zvoliť iba jediný študijný smer, inde zase táto podmienka neplatí. Uvedomte si však, že čím viac ich pošlete, tým sa vystavujete väčšiemu stresu, že sa nestihnete poriadne na prijímačky pripraviť. Nezanedbateľné nie sú ani poplatky - ak sa skúšky nezúčastníte, peniaze vám nevrátia.

Čo po odoslaní
Ak ste nespravili žiadnu chybu, fakulta vašu prihlášku zaregistruje a dostanete poštou podrobné pokyny o prijímacej skúške. Mnohé posielajú i osnovy, prípadne študijný materiál, ktorý vám pomôže pri príprave na prijímačky. Podmienky si okrem tých všeobecných, ktoré sú pre všetkých rovnaké, určujú vysoké školy. Desať z nich už napríklad avizovalo, že pri prijímaní uchádzačov budú na všetkých svojich fakultách prihliadať na výsledky tohtoročnej maturity.

Stredoškolské osnovy
V zmysle školského zákona nesmú stanovené podmienky pre prijímacie pohovory z hľadiska obsahu a vedomostí prekročiť osnovy stredného vzdelania. Či sa zúčastníte písomnej, ústnej alebo talentovej skúšky, prípadne ich kombinácií, závisí od zvoleného študijného programu. Napríklad na lekárskej, farmaceutickej alebo veterinárnej fakulte sa pripravte na písomný test z chémie a biológie. V prípade štúdia manažmentu by ste sa mali zamerať na zdokonaľovanie v niektorom z cudzích jazykov a matematiky. Ekonómom k týmto dvom písomným testom pribudnú tiež základy ekonómie. Pre prijatie na matematickú fakultu treba uspieť v matematike, informatike a fyzike. Budúcich právnikov čaká písomná skúška napríklad z dejín, náuky o spoločnosti, politického zemepisu, všeobecného politického prehľadu či logiky.

Zoznam vysokých škôl >>

Rebríček univerzít podľa kvality >>
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu