Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

NR SR: Za volant v sedemnástich, nie však na diaľnicu

Bohumil Hanzel
Bohumil Hanzel

BRATISLAVA - Znížiť vekovú hranicu na získanie vodičského preukazu pre vedenie motorového vozidla z 18 na 17 rokov chce poslanec za stranu Smer Bohumil Hanzel.

Návrh novely zákona o premávke na pozemných komunikáciách, ktorý predložil do Národnej rady SR, počíta so znížením vekovej hranice pre skupiny B a B+E. Ide o motorové vozidlá do 3,5 tony, teda najmä osobné autá. Ako uvádza v dôvodovej správe, "pre rozvoj modernej civilizácie je príznačná akcelerácia vývoja mládeže tak vo fyzickej vyspelosti ako aj v jej mentálnej zrelosti".

Možno preto podľa neho predpokladať, že medzi "mladým 18-ročným človekom pred niekoľkými desiatkami rokov a dnešným 17-ročným človekom nie je čo do celkovej vyspelosti podstatný rozdiel." Hanzel predsa len prípadných vodičov mladších ako 18 rokov obmedzuje. Navrhuje, aby nemohli šoférovať na diaľnici, v obci mohli ísť rýchlosťou najviac 50 kilometrov za hodinu a mimo obce 70 kilometrov za hodinu.

Minister vnútra Vladimír Palko považuje zníženie vekovej hranice za vec, ktorú treba starostlivo zvážiť. Osobne by bol však "skôr opatrný".
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu