Nedeľa9. jún 2024, meniny má Stanislava, zajtra Margaréta, Gréta

Kalamita na Kysuciach brzdí prácu, hotely a kostoly sú poloprázdne

Firma, ktorá sa zaoberá výrobou obuvi, si kúpila na zimnú údržbu mechanizmus, ktorým odpratávajú sneh.
Firma, ktorá sa zaoberá výrobou obuvi, si kúpila na zimnú údržbu mechanizmus, ktorým odpratávajú sneh.

MAKOV/OŠČADNICA - Podnikatelia na Kysuciach sú zúfalí. Snehová kalamita, ktorá tam stále pretrváva, ničí ich biznis. Mnohí nemôžu pre veľký sneh podnikať.

Okolie Makova a Turzovky je naďalej pod metrovým snehom. Miestne firmy sú zasypané snehom a ak im ide elektrina, tak často len na pár hodín. „Cesty sú zasypané a kvôli tomu naša firma doslova stojí. Počas týchto dní sme prišli o približne 100-tisíc korún na tržbách,“ rozhorčene povedal Ján Dorociak, majiteľ firmy, ktorá v Makove vyrába obuv.

Podobne je na tom aj firma z Vysokej nad Kysucou, ktorá vyrába školský a kovový nábytok. „Začiatkom januára sme mali expedovať tovar do Nemecka, ale kvôli kalamite sa k nám kamión jednoducho nedostal,“ uviedol majiteľ firmy Jozef Kubinec. Mnohí sa do práce dostanú len s ťažkosťami, pretože niektoré spoje sa do vyššie položených oblastí nedostanú. „Z domu chodím 5 kilometrov do práce pešo. Autobus k nám pre veľký sneh nechodí,“ povedala Martina Kypusová (20) z Kopaníc pri Makove.

Kalamita komplikuje život aj hotelierom. „Za posledné dni nám o polovicu ubudli klienti aj keď cesta k nám je prístupná,“ dodal majiteľ hotela v Makove Milan Šretter. Najhoršie je na tom lyžiarske stredisko Veľká Rača-Oščadnica. Dá sa tu síce dostať bez problémov, ale ľudia sú vystrašení zo správ o kalamite na Kysuciach. „Všade sa hovorí o snehom zasypaných Kysuciach, takže lyžiari k nám nechodia. Na tržbách sme už stratili do 3 miliónov korún,“ so smútkom dodáva riaditeľ lyžiarskeho strediska Roman Wek. V okrese Čadca vo štvrtok večer zrušili mimoriadnu situáciu, tá však naďalej trvá v Turzovke, Makove, Klokočove a Korni.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu