Nedeľa9. jún 2024, meniny má Stanislava, zajtra Margaréta, Gréta

Rodičia chorej Andrejky dúfajú, že sa ich dcérka raz posadí

Vladimíra aj Branislav Andrejku milujú, od života chcú len to aby si sadla. Zobraziť galériu (2)
Vladimíra aj Branislav Andrejku milujú, od života chcú len to aby si sadla.

VESELÉ - Andrejka Kováčová (4) je nádherný svetlovlasý, modrooký anjelik. Jej žiarivý úsmev preniká hlboko pod kožu. Dievčatko má však detskú mozgovú obrnu. Nechodí, nesedí, nerozpráva a slabšie vidí. Vo chvíli, keď sme jej doručili plyšového myšiaka väčšieho ako ona sama, však jej tváričku opäť rozžiaril široký úsmev.

Vianočný sen Andrejkiných rodičov bol skromný. „Zverejnite, prosím, náš príbeh,“ napísali. Jedinou nádejou na zlepšenie stavu ich dcérky je totiž liečba v kyslíkovej komore. Keďže Andrejka by ju musela navštíviť najmenej 100-krát, pričom jeden vstup stojí až dvetisíc korún, rodina by na jej liečbu potrebovala približne 200-tisíc korún.

„Doktor, s ktorým sme túto liečbu konzultovali, nám dal nádej, že jej stav sa môže zlepšiť. Nechceme veľa, iba to, aby dcérka dokázala raz sama sedieť. Viem, že chodiť nikdy nebude,“ povedala Andrejkina mama Vladimíra. Andrejka bola vytúženým dieťatkom. Pani Vladimíra najskôr nemohla otehotnieť. Potom prišla obrovská radosť, keď zistili, že čaká bábätko. Dievčatko sa však narodilo predčasne v 28. týždni tehotenstva. Vážilo iba niečo vyše kila, a potom prišiel šok! „Lekári nám oznámili, že Andrejka má poškodený mozog. Teraz má štyri roky, nevie sa sama najesť, v rúčkach nič neudrží, reaguje iba na zvuky,“ dodal otec. Andrejka potrebuje celodennú starostlivosť mamy Vladimíry.

Branislav zatiaľ rozbieha živnosť s umyvárňou áut, peniaze však manželom, ktorí žijú v dome starých rodičov, chýbajú. Dvestotisíc na dcérkinu liečbu zháňajú ako len môžu. Odpovede z rôznych nadácií, kam pani Vladimíra písala, sú však zatiaľ záporné. Dievčatko aspoň plyšovým darčekom potešil poslanec Jozef Banáš.

Ak chcete malej Andrejke pomôcť aj vy, môžete zatelefonovať na 02/5822 7292, alebo písať na kovacova@novycas.sk.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu