Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Katolícky farár odmieta poslušnosť arcibiskupovi

Farár Anton Zlatohlavý, napriek hrozbe suspenzácie, stále slúži v kostole v Budkovciach.
Farár Anton Zlatohlavý, napriek hrozbe suspenzácie, stále slúži v kostole v Budkovciach.

KOŠICE/BUDKOVCE - Rímskokatolíckemu farárovi Antonovi Zlatohlavému z Budkoviec hrozí suspenzácia. Nerešpektoval rozhodnutie arcibiskupa, ktorý ho po 15 rokoch preložil na iné miesto. Ostal vo svojom pôsobisku, slúži omše, krstí i sobáši. Na túto tému však odmieta komunikovať.

„Pre kňaza je najvyšším trestom suspenzia - úplný zákaz výkonu kňazskej služby,“ konštatuje hovorca Arcibiskupského úradu v Košiciach Juraj Kamas. K tomuto kroku môže cirkev pristúpiť po tom, keď farár odmietne poslušnosť svojmu nadriadenému. „Súčasťou diakonickej a kňazskej vysviacky je verejný sľub poslušnosti diecéznemu biskupovi. Bez poslušnosti, aj keď niekedy jej splnenie môže byť náročné, si neviem predstaviť fungovanie cirkvi,“ tvrdí Juraj Kamas - hovorca Arcibiskupského úradu v Košiciach.

Arcibiskup rozhodol o preložení Zlatohlavého už pred štyrmi mesiacmi. Farár sa odvolal do Vatikánu a odmietol odísť. On naďalej slúži omše, krstí, sobáši. Tieto úkony sú podľa cirkvi právoplatné. Kongregácia v Ríme má rozhodnúť, či odvolanie farára bolo v poriadku. Ani toto rozhodnutie mu však nezaručí ďalšie pôsobenie na fare v Budkovciach. „Nech by bol výsledok akýkoľvek, právo rozhodnúť o tom, kto bude farárom, má diecézny biskup,“ upresňuje J. Kamas, ktorý predpokladá, že v Ríme potvrdia rozhodnutie o jeho preložení. Biskup potom môže navrhnúť ďalšie jeho preloženie. Ak by aj tak nechcel z fary odísť, cirkev môže požiadať políciu, aby ho vysťahovala.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu