Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Kapry sú už vykŕmené, pripravené na pekáč

Chlapi ryby vyberú a roztriedia. Zobraziť galériu (3)
Chlapi ryby vyberú a roztriedia.

PERÍN - Chovatelia rýb na východe majú „žatvu“. Práve teraz vyberajú z rybníkov pri Períne (okr. Košice- okolie) vykŕmené kapry, šťuky i tolstolobiky a uskladňujú ich v tzv. sádkach, kde budú čakať na svojich vianočných konzumentov.

Hoci vo svete ryby jedia po celý rok, u nás sa ich podľa porybného Mateja Grentzera najviac predá tesne pred Vianocami. „Ľudí odradzujú kosti a spôsob prípravy. Väčšina robí kapra iba ako podkovičky v trojobale. No dá sa spraviť minimálne na 30 spôsobov. Na cibuľke, smotane, môže byť i údený. Mimoriadne chutné je aj rybie mäsko obalené v kukuričnej krupici,“ spresňuje M. Grentzer.

Úprava kapra je však už tou najjednoduchšou fázou. Oveľa náročnejší je ich výlov. Začína sa skoro ráno, keď je vonku iba niečo nad nulou. Gumákmi vyzbrojení dvanásti chlapi so sieťou natiahnutou na pleciach vpochodujú do vypusteného rybníka . Chôdzu im spomaľuje bahno. Sieť rozložia, a potom uzatvoria slučku tak, aby v nej ostalo čo najviac rýb. Nato ich rozdelia podľa veľkosti a druhu. „Kapry majú okolo 2,5 kila, šťuky od 1 do 2 kíl,“ konštatuje M. Grentzer.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu