Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Duckého vražda po 12 rokoch, Ukrajina o vyšetrovaní mlčí

Ján Ducký
Ján Ducký

BRATISLAVA - Od jednej z najzáhadnejších vrážd v histórii Slovenska ubehlo už 12 rokov. 11. januára 1999 našli bývalého ministra hospodárstva zastreleného pred vchodom do svojho domu. Z vraždy je podozrivý Ukrajinec Oleg K., prípad pre rokom prevzala tamojšia polícia. O postupe v kauze však neinformuje.

"Ministerstvu neboli doručené žiadne nové informácie v súvislosti s týmto prípadom. Ukrajinskú stranu sme kontaktovali v októbri, ale žiadne nové informácie sme nezískali," povedal hovorca ministerstva spravodlivosti Peter Bubla.

Olega súdil aj bratislavský krajský súd, pojednávanie v roku 2008 presunul na neurčito. "Súd prerušil trestné stíhanie. Na návrh prokuratúry navrhuje konanie proti ujdenému," uviedol jeho hovorca Pavol Adamčiak. Oleg žije na Ukrajine. Síce údajne súhlasil, aby ďalšie pojednávanie prebehlo v jeho neprítomnosti, no písomný súhlas nedoručil načas.

Exminister Ducký bol generálnym riaditeľom Slovenského plynárenského priemyslu a popredný predstaviteľ HZDS. Motív jeho vraždy je doposiaľ nejasný. Ako v minulosti tvrdil svedok, mohlo ísť o privatizáciu. V hre boli aj tzv. Duckého zmenky, ktoré podpísal. Protihodnotou zmeniek mali byť totiž „služby obchodného a finančného charakteru“. Tie sa ale nikdy nezrealizovali. Predstavitelia SPP dodnes nevedia, na akú sumu boli vypísané všetky zmenky, hovorí sa však o niekoľkých miliardách korún.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu