Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Najvyšší súd neuznal jednu z Duckého zmeniek

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Slovensko nebude musieť zaplatiť českej spoločnosti Draft-ova Opava 400 miliónov českých korún (asi 15 miliónov eur) za zmenku, ktorý podpísal niekdajší šéf Slovenského plynárenského priemyslu (SPP) Ján Ducký.

Rozhodol tak Najvyšší súd, informoval dnes generálny prokurátor Dobroslav Trnka. Ten totiž napadol na Najvyššom súde verdikt, ktorým nižšie súdy uznali zmenku SPP za platnú. Trnka nesúhlasil s verdiktom bratislavského krajského súdu z apríla minulého roka. Súd vtedy rovnako ako predtým okresný súd skonštatoval, že česká spoločnosť nadobudla zmenku v dobrej vôli a nepreukázalo sa, že by chcela plynárňam spôsobiť škodu.

Rozsudok bol právoplatný, Trnka však spolu s mimoriadnym dovolaním navrhol, aby spoločnosť peniaze nemusela až do definitívneho rozhodnutia zaplatiť. Bývalý minister hospodárstva Ducký, ktorého v roku 1999 zavraždili, podpísal ako šéf SPP niekoľko zmeniek. Ich celkový počet nie je známy, plynárne ich považujú za neplatné. Súdy však na ne majú rôzne názory.

Draft-ova Opava sa súdila aj o ďalšiu zmenku v hodnote 400 miliónov českých korún, spor však prehrala ešte začiatkom roka 2008. Krajský súd vtedy uviedol, že zmenka bola vystavená bez dátumu splatnosti a došlo k premlčaniu lehoty jej plnenia. Napríklad vlani v októbri súd zamietol aj zmenku, prostredníctvom ktorej chcela získať miliardu českých korún (38,88 milióna eur) spoločnosť Bolzano Enterprises Ltd.

Sám Ducký už pred súdom okolnosti podpisovania zmeniek vysvetliť nestihol, jeho vraha dodnes nepotrestali. Po tom, čo sa súd s Ukrajincom Olegom Kalašnikovom, obžalovaným z jeho vraždy, ťahal deväť rokov, slovenské úrady požiadali Ukrajinu o prevzatie procesu. Údajný strelec totiž na pojednávania nechodil, lebo vraj nemal peniaze na cestu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu